U PANDEMIJI KORONAVIRUSA SVE JE VIŠE FINANCIJSKIH PREVARA: Evo kako ih prepoznati

Pixabay

Upozorenje ulagačima na internetsku platformu epicinvesting.com za trgovanje ugovorima za razlike CFD-ovima nedavno je objavila Hanfa. Analitičarka direkcije za zaštitu potrošača Hanfa-e Ana Tkalčević, rekla je za HRT kako su upozorili na investicijsko društvo koje stoji iza te platforme, jer nema odobrenje za pružanje investicijskih, odnosno brokerskih usluga u Republici Hrvatskoj.

“To društvo je registrirano u Svetom Vincentu i Grenadiniju, stoga Hanfa nije nadležna za nadzor zakonitosti poslovanja tog društva. Ono što je još važnije, ne može utjecati na zaštitu prava svih onih ulagatelja koji posluju s takvim društvom, i vrlo vjerojatno se radi o prevari”, rekla je Ana Tkalčević.

Dodala je kako je u srpnju 2019. Hanfa donijela zabranu za trgovanje CFD-ovima za male ulagatelje kako bi ih zaštitila, jer je riječ o izrazito špekulativnom financijskom proizvodu koji ima dosta nejasne transakcijske troškove.

Svako investicijsko društvo koje pruža usluge građanima Republike Hrvatske mora imati ili dozvolu za rad od Hanfa-e, ili mora biti notificirano od strane Hanfa-e, odnosno dolaziti iz zemalja Europske Unije. Građani, kada dobiju ponudu za investiranje, trebaju provjeriti puni naziv tog društva i na stranici tog društva provjeriti podatak o matičnoj zemlji tog društva, te koji je njihov regulator.

“Nakon toga na stranici www.hanfa.hr – tržište kapitala, ući u registar i pogledati da li se to društvo, s punim nazivom, nalazi u registru. Ako se nalazi u registru, znači da smije pružiti investicijske usluge hrvatskim građanima. Ako se ne nalazi, treba ići dodatno provjeravati jer postoji mogućnost da se radi o prevari”, istaknula je Ana Tkalčević.



Dodala je da, bez obzira koliko netko bio dobar ulagač, važno znati je li društvo s kojim posluju zaista legitimno.

Objasnila je kako Hanfa takva investicijska društva koja nude ulaganja putem različitih platformi u RH, pronalazi i izdaje upozorenja najviše radi na temelju prijava i upita građana.

“Moram apelirati na građane u smislu njihove edukacije i prepoznavanja znakova prevare, zato što je vrlo teško pratiti sva ta društva koja se pojavljuju i nestaju, a iza kojih stoje prevare”, naglasila je Ana Tkalčević.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI