U PRIMORSKO-GORANSKOJ ŽUPANIJI RELATIVNO OPTIMISTIČNI: Evo po kojem će se modelu odvijati nastava

Foto: Goran Kovacic/Pixsell

Situacija s pandemijom koronavirusa je daleko od njena kraja. Jesenski praznici završavaju, a kako će se odvijati nastava sljedećeg tjedna još uvijek nije poznato. Načelnik Stožera Civilne zaštite Primorsko-goranske županije, Mladen Šćulac, rekao je po kojem se modelu nastavlja nastava. Ravnatelj KBC-a Rijeka, Alen Ružić, govorio je o situaciji u bolnici.

“Nastava u školama odvijat će se po A modelu, odnosno uživo, dok svaki ravnatelj uz suglasnost lokalnog stožera i osnivača može odrediti drugačiji model. COVID-19 ambulantne trenutno se neće otvarati, a bude li potrebe, mogu se aktivirati u roku od 24 sata”, rekao je Šćulac.

U KBC-u Rijeka situacija je stabilna, a kapaciteti dostani. Otvoren je dodatni COVID-19 odjel, dok materijala, lijekova i respiratora ima u dovoljnim količinama.

Ružić je rekao kako se održava više od 75 posto hladnog programa čime se jamči zdravstvena skrb pacijentima sa i bez COVID-a. Naglasio je kako se isključivo smanjuje broj operativnih zahvata koji neće dovesti do pogoršanja ili ugroze pacijenta, dok se sve hitnoće redovno rješavaju, a onkološki bolesnici nemaju odgoda.

Ružić je istaknuo da čine sve da sustav osiguraju od prodora virusa i uputio riječi zahvale na izvanrednom naporu svim djelatnicima KBC-a Rijeka.



“Najvjerojatnije se nalazimo na vrhuncu 4. epidemijskog vala”, istaknuo je Dobrica Rončević, glavni epidemiolog Nastavnog zavoda za javno zdravstva PGŽ.

Dodao je da se unatoč visokim dnevnim incidencijama, brojke ipak ne povećavaju.

“U prosjeku je u PGŽ-u ispod 400 novooboljelih dnevno, a raste i interes za cijepljenjem, te se cijepi blizu tisuću osoba dnevno. Učinak cijepljenja je visok, te štiti od svih manifestacija bolesti u 70 do 80 posto slučajeva”, rekao je Rončević.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI