U RAMI NEZADOVOLJNI HDZ-OM OSNIVAJU NOVU HRVATSKU STRANKU: Čelnik će biti Jozo Ivančević koji je od tog mjesta stvorio neosvojivo uporište oporbe

Foto: Wikimedia Commons/Trg u Rami

Nova stranka s hrvatskim predznakom uskoro će biti osnovana u Bosni i Hercegovini, a formirat će je bivši članovi HDZ 1990. koji su nezadovoljni odlukom vrha te stranke da bezuvjetno surađuje s HDZ BiH i njenim čelnikom Draganom Čovićem.

Jozo Ivančević, načelnik Općine Prozor-Rama potvrdio je tu informaciju. Naime, u uzastopnim izbornim ciklusima još od 2008. godine je uvjerljivo pobijeđivao kandidate HDZ BiH za općinskog načelnika pretvorivši to mjesto u neosvojivo uporište oporbe.

Prema popisu stanovništva iz 2013. navedena općina je imala nešto više od 14 tisuća stanovnika, od kojih je bilo više od 10 tisuća Hrvata, ali značajna je jer veliki proračun temelji na prihodima od eksploatacije vodnih resursa Ramskog jezera za proizvodnju električne energije.

Ivančević je u razgovoru za portal Ramski vjesnik rekao kako su se svi članovi općinskog odbora HDZ 1990. već ranije jasno udaljili od vodstva te stranke, a “isključivo je to zbog toga što se predsjedništvo te stranke preobrazilo u glavnog suradnika Čovićeve promašene politike”.
HDZ 1990. nekada je bio oštar kritičar Čovićeve politike, a sada se njegov čelnik Ilija Cvitanović uključio u Hrvatski narodni sabor (HNS) i praktično zamrznuo oporbeno djelovanje.
To je učinio uz obrazloženje kako je to nužno sve dok se ne promijeni izborni zakon, odnosno dok se ne osigura jednakopravnost hrvatskog naroda u BiH kojega ugrožava činjenica da im Bošnjaci biraju člana Predsjedništva BiH.
Ivančević je kazao kako je činjenica da su u HDZ-u 1990. potpuno skrenuli s puta koji je proklamiran još 2005. i 2006., prilikom osnutka te stranke, te su “postali priljepak HDZ-a BiH”.
Potvrdio je kako je stoga u pripremi osnivanje nove stranke sa sjedištem u Rami s ambicijama vezanim prije svega za rad u toj općini, a osnivačku skupštinu najavio je za prosinac.
“Nama je potpuno jasno da uz mostarsku politiku Rama nema nikakvih šansi”, zaključio je Ivančević koji tvrdi da vlasti na višim razinama, koje kontrolira HDZ BiH, blokiraju razvojne projekte u Rami, nezadovoljni činjenicom da u toj općini ne mogu dobiti povjerenje birača.
Facebook Comments

Loading...
DIJELI