U SABORU BURNO OKO VISOKOG ŠKOLSTVA: Raspudić odgovorio ministru: ‘Ako zlonamjerni diletant dobije pušku, radit će štetu’

Goran Mehkek/Cropix

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs u četvrtak je u Hrvatskome saboru kazao kako je potrebno “uvesti reda u sustav znanosti i visokog obrazovanja”.

“Na snazi je zakon star 20 godina pa bi valjda trebalo čekati još toliko godina do novoga? To bi bila velika šteta za društvo jer sustav treba pokrenuti prema naprijed. Među kritikama je niz neargumentiranih, recikliranih teza iz poznatih pamfleta. To je loše”, kazao je.

U raspravu se uključio zastupnik iz redova Mosta Nino Raspudić.

“Nikad ne znate u čijim će se rukama naći dobro sklopljena puška. Ne moramo ubuduće imati dobronamjernog ministra kao što je Fuchs. Ako zlonamjerni diletant dobije pušku, radit će štetu. Moć je koncentrirana u rukama ministra. On dobiva apsolutnu moć upravljanja i nadziranja sustava visokog obrazovanja i znanosti. U prošloj vlasti HDZ je trgovinom dao reformu sustava u ruke stranci koja je težila jedan posto. Dakle, možemo opet dobiti ministra bez političkog legitimiteta”, rekao je.

Mišel Jakšić iz redova SDP-a dotakao se i financiranja sveučilišta.



“Zagreb i Split imaju po 20 tisuća kuna po glavi studenta, a Sveučilište Sjever, koje je popunilo sve kvote, ima šest tisuća kuna. Zadar koji ima isti broj studenata kao Sjever dobiva četiri puta više. Očito imamo sistemsku pogrešku”, ističe.

Zastupnik platforme Možemo! Damir Bakić ističe kako bi valjalo iz zakona ukloniti progresivnu redukciju sredstava u slučaju nepotpisivanja programskih ugovora.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI