U SABORU SE BACALE OTROVNE STRELICE, IZBILA SVAĐA: ‘Suosjećate s civilnim žrtvama rata, sada kada ste u koaliciji s SDSS-om’

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Sabor raspravlja o prijedlogu Zakona o obnovljivim izvorima energije i visokoučinkovitoj kogeneraciji kojim se uređuje energetska tranzicije prema korištenju obnovljivih izvora energije, a na dnevnom je redu i izjašnjavanje o amandmanima na zakonske prijedloge.

Prije toga raspravljali su o konačnom prijedlogu zakona o civilnim stradalnicima iz Domovinskog rata.

I baš oko tog zakona u jednom je trenutku zaiskrilo između Željka Sačića, Josipa Đakića, Stipe Mlinarića Ćipe i Ante Deura.


Sačić, zastupnik Hrvatskih suverenista smatra da su ovim prijedlogom otvorena vrata neprihvatljivim tumačenjima civilnih stradanja Domovinskog rata jer, kako tvrdi, to ne mogu biti osobe stradale u drugim događajima.

Na to mu je odgovorio HDZ-ov Đakić, koji je rekao da je zajednica civilnih stradalnika potencirala donošenje tog zakona i u njemu se govori tko ne može biti korisnik.“Ne znam zašto neki ljudi to ne žele pročitati i razumjeti. Ovaj zakon je dug države prema civilnim stradalnicima. Sve drugo su manipulacije i čiste političke obmane, blato koje ne zaslužuje pažnju”, rekao je Đakić.

Na to se javio Ćipe iz Domovinskog pokreta i napao Đakića.

“Vi ste u Saboru više od 10 godina, HDZ je na vlasti 25 godina. Zašto to niste riješili kada ste dobročinitelji? Suosjećate s civilnim žrtvama rata, sada kada ste u koaliciji s SDSS-om. Tu demagogiju nemojte prodavati.

U Vukovaru, gdje sam bio i ratovao, bilo je prije 10.000 civila u podrumima, ne gledam na nacionalnost. Slučajno je dva milijuna granata palo, izgledalo je kao Hirošima. Recite mi, ima li tih 10.000 civila traume? Odnosi li se to na te civile?”, pitao je Ćipe.

Tome je dodao da vidi kako su svi amandmani oporbe odbijeni.

“Đakiću nemojte dobacivati. Za Đakića, zakon nije ni napisan, a vi ste već šator digli, briga me za Matićev ili vaš zakon, prokazujem što ne valja za narod, da će civilne žrtve rata plaćati hrvatski poreznici, zašto ne tražite ratnu odštetu, zašto niste 30 godina podigli optužnicu?

U kaznenom zakonu postoji Republika Srbija, odgovorna je za rat 1991., kaznena prijava mora ići protiv njih, a ne velikosrpske politike s Miloševićem na čelu, neka plaćaju oni koji trebaju, koji su državu razorili”, kazao je Ćipe.

HDZ-ov Ante Deur je Mlinarića optužio da drži političke govore o nečemu što ne stoji. Na to se umiješao predsjedavajući Željko Reiner.

“Mlinarić ima pravo držati te govore u sklopu odgovora. Kao što ja moram slušati kada je kolega Kujundžić meni tumačio o braniteljima, meni koji sam bio dragovoljac, a on je star kao moj sin. I on meni tumači i ja svejedno to slušam”, kazao je Reiner.

Đakić je ponovno počeo dobacivati, na što mu je ponovno odgovorio Mlinarić.

“Pokažite dostojanstvo branitelja, to dobacivanje govori o vama, radi se o zakonu o civilnim žrtvama rata. Izbacite ga iz Sabornice”, tražio je Mlinarić Ćipe.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI