U SAD-u PROSVJEDI ZBOG SNIMKE POLICIJSKE BRUTALNOSTI! U Memphisu četiri afroamerička policajca prilikom prometne kontrole ubili mladog vozača (29), sumnja se na osvetu jer je bio pobornik pokreta ‘Black Lives Matter’

Foto: Guliver/REUTERS/Alyssa Pointer

Američka javnost šokirana je policijskom brutalnošću na snimci koja je objavljena u petak navečer, a na kojoj petorica policajaca afroameričkog podrijetla, sada suspendirana i optužena, uzastopno udaraju afroamerikanca Tyrea Nicholsa, zaustavljenog zbog prometne kontrole u Memphisu.

Video koji su 7. siječnja snimile kamere na policajcima i kamera na električnom stupu objavljen je dan nakon što su policajci optuženi za ubojstvo, napad, otmicu, nedolično ponašanje i represiju u slučaju Nicholsove smrti, a otpušteni su prošlog tjedna.

Nakon premlaćivanja 29-ogodišnji Nichols prevezen je u bolnicu, gdje je tri dana poslije preminuo zbog ozljeda. U najvećem gradu Savezne države Tennesse stanovao je s majkom i očuhom te radio u tvrtki FedEx. Četiri snimke prikazuju agresivnu eskalaciju nasilja usmjerenog prema vozaču za kojeg je policija prvotno rekla da ga je zaustavila zbog ugrožavanja prometa.

Šef policije je naknadno rekao kako uzrok zaustavljanja nije potkrijepljen dokazima.Čini se kako se premlaćivanje nastavilo i nakon što Nichols više nije mogao predstavljati nikakvu prijetnju za policiju. Dvojica policajaca su ga u jednom trenutku držala uspravno dok ga je treći udarao u lice, a drugi prisutni policajci nisu intervenirali.

Događaj zabilježen videom je Nicholsa, oca četverogodišnjeg djeteta, pretvorio u novo lice američkog pokreta za rasnu pravdu, potaknutog ubojstvo Georgea Floyda, kojeg su 2020. u Minneapolisu ubili policajci.Nekoliko desetaka prosvjednika je, nakon što je video objavljen u petak navečer, izašlo na autocestu u Memphisu i zaustavilo promet blizu mosta kojim se prelazi rijeka Mississippi i ulazi u državu Arkansas. Troje ljudi uhićeno je zbog nanošenja štete policijskom vozilu na Times Squareu, rekao je glasnogovornik njujorške policije. Uglavnom mirni prosvjedi održani su u drugim gradovima, uključujući Atlantu, Washington i Sacramento.

Prvi video objavljen u petak prikazuje kako policajci iz automobila izvlače Nicholsa, koji viče: “Nisam ništa učinio. Samo želim stići kući”. Potom su mu policajci naredili da legne na trbuh i u lice mu štrcnuli suzavac, a nakon što se oslobodio i pobjegao niz cestu najmanje jedan od policajaca ga je gađao električnim šokerom dok su ga lovili.

Druga snimka prikazuje borbu koja je uslijedila između policajaca i Nicholsa u obližnjoj četvrti. Dvojica policajaca su ga držali na tlu dok ga je treći udarao nogom, a četvrti nečime što izgleda kao palica. Na snimci se može čuti Nichols koji viče “Mama! Mama” dok se bori s policajcima.

Njegova majka je rekla kako je njezin sin bio udaljen oko 70 metara od svog doma kada je premlaćen. Odvjetnik Ben Crump koji predstavlja Nicholsovu obitelj je pozvao policijsku postaju da raspusti svoju jedinicu SCORPIONS, koja bi trebala biti usmjerena na borbu protiv uličnog kriminala, a kojoj su pripadali barem neki od policajaca uključenih u Nicholsovo ubojstvo.

Predsjednik Joe Biden je rekao kako je “bijesan” i “duboko pogođen” nakon što je pogledao video. Nicholsova obitelj i Biden su pozvali na mir u Memphisu, gradu sa 628 000 stanovnika od kojih su gotovo 65 posto crnci. Nicholsova smrt najnoviji je slučaj prekomjerne primjene policijske sile te izazivanje smrti crnaca i pripadnika drugih manjina u proteklih nekoliko godina.

Prosvjedi pokreta “Black Lives Matter” (BLM, crni životi vrijede) protiv rasne nepravde izbili su diljem svijeta nakon ubojstva Floyda, Afroamerikanca koji je umro nakon što mu je policajac u Minneapolisu klečao na vratu više od devet minuta. Antonio Romanucci, drugi odvjetnik Nicholsove obitelji, rekao je za javni radio NPR u petak kako je Nichols bio snažan pobornik pokreta BLM i “zapravo je umro za svoju stvar”.

“Mi smo protiv svakog policijskog nasilja, ne samo protiv policijskog nasilja koje počine bijelci”, rekao je otac Al Sharpton, poznat po borbi za građanska prava koji će održati posmrtni govor za Nicholsa. Dodao je kako “dodatno šokira činjenica” što su policajci bili afroamerikanci.

Američki državni odvjetnik Merrick Garland u petak je najavio istragu Nicholsove smrti na saveznoj razini. Prema evidenciji, bivši policijski službenici Justin Smith, Desmond Mills Jr., Emmitt Martin III, Demetrius Haley i Tadarrius Bean su pušteni uz jamčevinu iz okružnog zatvora Shelby, gdje su pritvoreni u četvrtak ujutro.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI