U SLOVENIJI NEMA MIRA: Odbijen prijedlog da se o optužbama protiv Janše očituje Pahor

Photo: Petar Glebov/PIXSELL

Slovenska oporba u srijedu nije uspjela s prijedlogom da se o njihovoj inicijativi za ustavnu tužbu protiv premijera Janeza Janše u parlamentu izjasni predsjednik države Borut Pahor.

Za takav prijedlog glasovao je 36 zastupnika, a  48 je bilo protiv, pa je izvanredna sjednica nastavljena bez pozivanja predsjednika. Zastupnici četiriju stranaka ljevice u uvodnim su izlaganjima navodili da je su Janša i njegova Slovenska demokratska stranka (SDS) svojim kršenjem ustava i zakona Sloveniju pretvorili “u svoj feud”, da predsjednik  vlade guši medijske slobode i napada novinare i sve koji su kritični prema njegovu autoritarnom stilu vladanja. Njime Janša, kako tvrde, zemlju vodi prema “iliberalnim demokracijama”, te smatraju da bi se o tome “konačno” trebao očitovati i predsjednik države.

Odbijajući tvrdnje oporbe i prijedlog da se u parlament pozove predsjednik države, zastupnici vladajuće većine replicirali su navodima da se je Pahor više puta pohvalno izrazio o djelovanju vlade i pozivao oporbu da konstruktivno surađuje s vladajućima, što je činio i u ranijim situacijama i s drugim vladama.

Sam Pahor je tijekom zadnjih mjeseci u više navrata zauzeo “neutralno” stajalište prema optužbama oporbe na račun sadašnje vlade, kazavši da je uvijek zagovarao potrebu unutarnjeg dijaloga i političke stabilnosti.

Očekuje se da će se popodne zastupnicima obratiti i premijer Janez Janša, koji je pokretanje ustavne tužbe oporbe u više navrata nazvao destruktivnim činom čiji je cilj pad vlade i izazivanje novih prijevremenih izbora. On je ranije upozorio da je Slovenija za nešto više od mjesec dana pred izazovom predsjedanja Vijećem EU-a, kad joj nije potrebna politička paraliza i novi izbori tijekom kojih bi se “bavila sama sobom”.



Slovenski analitičari navode kako je malo vjerojatno da bi parlament ustavnom sudu mogao predložiti suđenje aktualnom premijeru za kršenje ustava i zakona, premda je njegova većina u parlamentu labilna.

Da bi ta inicijativa oporbe uspjela, za to bi morala glasovati natpolovična većina od 46 zastupnika, što nije vjerojatno, a da bi ustavni sud, kad bi se to i dogodilo, odlučio da je Janša kriv, za to bi trebala glasati dvotrećinska većina ustavnih sudaca.

Do sada je u povijesti slovenskog parlamentarizma bilo pet pokušaja podizanja ustavne tužbe, jedne vrste “impeachmenta”, protiv predsjednika vlade, ministara i predsjednika države, ali nijedna nije dobila parlamentarnu potporu i završila na ustavnom sudu.

Očekuje se da će se rasprava o ustavnoj tužbi nastaviti tijekom današnjeg dana, a samo glasanje o tužbi očekuje se ili u radnim večernjim satima ili sutra.

 

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI