U SPLITU NIŠTA NOVO: HDZ i Kerum vode mrtvu utrku, no čeka nas najneizvjesnija utrka za gradonačelnika dosad!

Lokalni izbori u Hrvatskoj sve su bliže, bitke za gradove, županije i općine bit će vrlo zanimljiva. Posebno će kao i uvijek uz Zagreb biti napeto i javnosti uzbudljivo na izborima u drugom najvećem gradu u Lijepoj našoj – Splitu.

Sadašnji gradonačelnik Andro Krstulović- Opara je na odlasku i neće imati priliku braniti svoju funkciju iako je prije nekoliko dana izjavio da se htio ponovno kandidirati da bi opet bio izabran za gradonačelnika.

No okrenimo se onima koji su u toj novoj utrci i koji žele zasjesti na čelu grada pod Marjanom. Prema posljednjoj anketi čekaju nas izuzetno zanimljivi i napeti izbori, pobjednik će očekivano biti odlučen u drugom krugu. Neki su po anketama vrlo ugodno iznenađenje dok drugi baš i ne stoje najbolje i morat će mijenjati stvari ukoliko žele pridobiti simpatije splitskih birača.

Rezultati ankete N1 televizije kažu sljedeće: Prednost u utrci za drugi krug imaju Vice Mihanović (HDZ) sa 17,5% i Željko Kerum (HGS) sa 16,6%. U malom su zaostatku Ivica Puljak (13%) i Branka Ramljak (12%). Zaostaju SDP-ov Ante Franić (9,2%), MOST-ov Ivica Grković (8,6%) i kandidat Pametno za Split i Dalmaciju, Možemo i Nova ljevice Jakov Prkić (7,4%). Sličan je raspored i među neodlučnim glasačima kojih je 8,2%.

Iz ovih rezultata jasno se da isčitati da je Branka Ramljak svojom kandidaturom i dosadašnjom kampanjom dosta prodrmala splitsku političku scenu. Zagrabila je u dio biračkog tijela ne samo Željka Keruma nego i svih ostalih kandidata.No treba također istaknuti da je splitski Domovinski pokret tek jučer istaknuo Nansi Ivanišević kao kandidatkinju za gradonačelnicu te ona nije obuhvaćena ovom anketom. A biračko tijelo kojem ona naginje je upravo ono isto za koje se bore Željko Kerum i Branka Ramljak. Pa bi i tu moglo još doći do promjena bila javnosti kako će se kampanja provoditi do izbora u svibnju.

Vrlo neizvjesna bitka za drugi krug

Borba za drugi krug dodatno će se zaoštriti, jer Branka Ramljak i Ivica Puljak, ako ga izbore, imaju realnu priliku pobijediti oba trenutno vodeća kandidata prema anketama.

U drugom krugu Vice Mihanović pobjeđuje Željka Keruma s 34.5% naprema 27.2%. No, kandidat HDZ-a gubi od Branke Ramljak (39.7% naprema 28.4%) i Ivice Puljka (42.4% naprema 32.9%). Ivica Puljak favorit je i u srazu sa Željkom Kerumom (45.8% naprema 28.8%).

Zašto je izbor Splićana opet Željko Kerum?

Željko Kerum trenutni postotak (16,6%) zahvaljuje snažnoj bazi lokalnih simpatizera (10 – 15%), koja će sigurno glasati za njega (77%) i glasačima Domovinskog pokreta koji u trenutku anketiranja nisu imali kandidata vlastite stranke. Željko Kerum može računati na 1 – 2% neodlučnih. Njegovi glasači smatraju da je bio najbolji gradonačelnik (15,5%), koji se dokazao gradskim projektima i poduzetničkim uspjesima (29,3%). Iskrenost u nastupu (15,5%) i dojam čovjeka iz naroda (12,1%) razlikuju ga od političkih elita.

Ivica Puljak, intelektualac (19%) s drugačijom vizijom upravljanja i razvoja grada (13.3%) prihvatljiv je glasačima i centra i ljevice, što mu značajno podiže priliku u drugom krugu protiv svih kandidata desnog spektra (može očekivati njihovu izlaznost). U glasačko tijelo snažno mu ulazi Jakov Prkić pa će morati istaknuti jasne politike i projekte kojima može privući mlađe glasače.

Branka Ramljak je stručna i dokazana u djelovanju (12.5%), spremna pokrenuti Split (8.3%). Ima snažnu podršku žena koje smatraju da dosadašnji muški gradonačelnici nisu učinili ništa (25.5%), a članstvo u NO-u Hajduka adut je za 2.6%. Branka Ramljak oduzima prednost svim strankama (glasači koje motiviraju konkretni projekti, a manje svjetonazor), što podiže optimizam ako uspije dohvatiti drugi krug. Kandidatkinja Domovinskog pokreta, koja nije obuhvaćena anketom zbog naknadne kandidature, mogla bi joj oduzeti znatan dio glasača. Također, snažna terenska aktivnost HDZ-a može uzdrmati četvrtinu njenih glasača koji inače glasaju za tu stranku.

SDP-ovog Antu Franića uglavnom biraju glasači stranke (84.3% su članovi SDP-a). Za veći iskorak mora se povezati s glasačima (12.5% smatra da je srdačan) i definirati jasne projekte kojima se obraća širem krugu glasača (opisuju ga općenito: najbolji kandidat, lijevog svjetonazora). U prilog mu ne ide odljev mlađih članova kandidatu i listi Možemo!, a općenito i nedostatak jasnog identiteta SDP-a.

Ostavština Andre Krstulovića- Opare

U anketi je također bilo postavljeno i pitanje o ostavštini uskoro bivšeg gradonačelnika Andre Krstulovića- Opare. Građani očito ne misle kao on što smo pisali na samom uvodu teksta jer prema njima grad Bivši gradonačelnik grad ostavlja u lošem (39.4%) i izrazito lošem stanju (31.3%). To je daleko najnegativniji rezultat od četiri istražena grada (Zagreb, Rijeka, Osijek). Najnezadovoljniji su glasači Možemo! (90.7%), Mosta (79.6%), SDP-a (75%) i Željka Keruma (74.5%). Pa sad po kojoj bi logici dobio i drugi mandat valjda zna samo Krstulović- Opara.

Građani su u anketi također istaknuli i dva najveća problema s kojima se novi gradonačelnik mora suočiti i što smatraju najvećim problemom u gradu Splitu. Prema mišljenju glasača prvo rješavati odlagalište otpada (32,8%) i promet (24,7%)- dva doista kronična i velika problema. Ova dva problema prioriteti su za glasače svih kandidata i to svi vide kao apsolutni prioritet.

Glasače Možemo i MOST-a u nešto većoj mjeri od ostalih zanima rješavanje podstanarstva i POS stanova, Željka Keruma pitanje razvoja Istočne obale i upravljanja Hajdukom. Glasačko tijelo Željka Keruma i Siniše Vuce najzabrinutije je zbog nedostatka domova za umirovljenike, vrtića i bolnica.

Ništa manje napeta utrka za Gradsko vijeće

Također će vrlo uzbudljivo biti i u utrci za novi sastav Gradskog vijeća. Sve bi moglo biti vrlo neizvjesno. Trenutno vodi HDZ s 21,0%, a slijede SDP (12,9%), HGS (12,3%), Centar i Most s 10,8%. Prag prelaze Pametno za Split i Dalmaciju, Možemo i Nova ljevica (8,7%), Domovinski pokret (7,2%) i Nezavisna lista Tomislava Mamića i Branke Ramljak i (6,9%).

Najveće bitke na desnici su između HGS-a, Domovinskog pokreta i MOST-a, a ljevica i centar međusobno si uzimaju glasove. HDZ uvijek ima svoju vjernu bazu i podršku birača no pitanje je koliko još mogu rasti u odnosu privlačenju birača drugih političkih opcija, posebno onih na centru.

U ova dva mjeseca štošta se još da promjeniti, Split je uvijek znao iznenaditi izborom čelnog čovjeka a poznat je i podatak da niti jedan gradonačelnik dosad nije uspio osvojiti  drugi uzastopni mandat na čelu Splita.

Anketa je provedena na uzorku od 600 punoljetnih građana Splita.

 

 

 

 

 

 

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI