U SPOMEN NA TRAGIČAN DOGAĐAJ NA OPĆINSKOM SUDU: Svakih 15 minuta jedna žena doživi neki oblik nasilja, a jednako je alarmantno da velik broj slučajeva nasilja ostaje neprijavljen

Pixabay

U spomen na tragičan događaj na zagrebačkom Općinskom sudu 22. rujna 1999. kada je tijekom brakorazvodne parnice Mato Oraškić ubio sutkinju Ljiljanu Hvalec, suprugu Gordanu Oraškić i njezinu odvjetnicu Hajru Prohić, taj se dan svake godine obilježava kao Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

Podaci pokazuju da svakih 15 minuta jedna žena doživi neki oblik nasilja, a jednako je alarmantno da velik broj slučajeva nasilja ostaje neprijavljen.

Kako bi se što više upoznali s tim alarmantnim stanjem i pokušali napraviti što više da to prestane, Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Grada Čakovca organiziralo je tribinu “Nasilje nad ženama”.

“Gotovo svakih mjesec dana mi govorimo o rodno uvjetovanom nasilju i gotovo da nam je svaki dan tema da progovorimo o nasilju prema ženama, o femicidu, zašto su nam žene ubijane, i zašto u zadnjih 8, 9 mjeseci imamo 12 ubijenih žena. Odnos kazni prema počiniteljima je toliko blag da žrtve koje su svjedočile tome i nisu dobile dovoljnu zaštitu institucija koje su odgovorne za takvu vrstu tretmana, vrlo često u svom okruženju govore o tome da su puno više očekivale u zaštiti i pomoći”, rekla je Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova.

Ravnateljica Centra za socijalnu skrb Čakovec Alenka Bilić je istaknula kako “bi bilo bolje da ima sve više boljih alata za prevenciju takvog ponašanja”.



“Nasilja je bilo i prije, ima ga i sada, prije se nije toliko evidentiralo, međutim, unatrag 10 do 15 godina donesen je Zakon o zaštiti od nasilja u obitelji i ipak je to počelo dobivati i nekakav javnozdravstveni i opći značaj”, naglasila je Bilić.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI