U subotu se očekuje Trumpov i Putinov telefonski razgovor: Danas Donaldu dolazi Theresa May!

Prema onome za što se Bijela Kuća i Kremlj nadaju da će biti zatopljavanje odnosa koji su bili opterećeni za vrijeme prijašnje američke administracije ovaj će telefonski razgovor biti prvi ključni korak.

Kremlj je objavio kako bi u subotu američki predsjednik Donald Trump i ruski predsjednik Vladimir Putin trebali telefonski razgovarati. Otkako je Trump preuzeo dužnost to je prvi razgovor dvojice čelnika.

Prema onome za što se Bijela Kuća i Kremlj  nadaju da će biti zatopljavanje odnosa koji su bili opterećeni za vrijeme prijašnje američke administracije ovaj će telefonski razgovor biti prvi ključni korak.

Nakon što su američke obavještajne agencije optužile ruske sigurnosne službe da pokušavaju utjecati na američke predsjedničke izbore u Trumpovu korist njihov razgovor će biti tema pomne analize Trumpovih kritičara, javlja Reuters.

Putinov glasnogovornik Dmitrij Peskov rekao je kako će novinske agencije doći do razgovora koji će se odviti u subotu. U više navrata je Trump za vrijeme američke izborne kampanje pozitivno govorio o Putinu, a na to je ruski predsjednik uzvratio pohvalama.

Prva strana čelnica koju prima Trump – Theresa May



Kao prvi strani lider koji je stigao u posjet novome američkom predsjedniku otkako je on prošli tjedan preuzeo dužnost, May je naznačila promjenu u vanjskoj politici usklađujući svoje stajalište tako da ga približi Trumpu.

Ako drugi napreduju dok se mi povlačimo, to je loše za Ameriku, za Britaniju i za svijet, rekla je May na skupu Republikanske stranke u Philadelphiji.

London ovaj posjet predstavlja kao veliki diplomatski događaj, održavajući čvrsto ukorijenjenu ideju o “posebnom odnosu” s Washingtonom. Tim više što je Donald Trump bio jedan od rijetkih zapadnih čelnika koji je podržao Brexit. Drugi razlog za zadovoljstvo u Downing Streetu leži u činjenici da je američki predsjednik rekao kako želi “brzo” zaključiti trgovinski sporazum s Londonom, u trenutku kad Theresa May želi izvući zemlju iz jedinstvenog europskog tržišta i postati predvodnica slobodne razmjene.

Nakon susreta s republikanskim dužnosnicima u Philadelphiji, May će razgovarati s Donaldom Trumpom u Bijeloj kući, u Washingtonu. Osim što je nedavno kazala kako želi da pregovori o budućem trgovinskom sporazumu između Londona i Washingtona što prije započnu, Theresa May obećala je i glavnom tajniku NATO-a Jensu Stoltenbergu da će u razgovorima s Trumpom naglasiti važnost Sjevernoatlantskog saveza.

Na dnevnom redu bit će i Sirija, terorizam i Rusija, kao i nuklearni sporazum s Iranom zaključen 2015., koji London podupire, a Trump ga žestoko kritizira.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI