‘U vrijeme kada svi idu u SAD – naš veleposlanik Paro ode na godišnji!’

Marko Mrkonjic/PIXSELL

"Već više od godinu dana doista inzistiram na promjenama, i to velikim promjenama u hrvatskoj diplomaciji", kazala je Predsjednica

Dvije godine na Pantovčaku za hrvatsku predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović bile su izuzetno burne i dinamične. Promijenile su se dvije vlade, imala je brojne susrete sa svjetskim državnicima, pokrenula niz inicijativa. U intervjuu za Jutarnji list otvoreno je govorila o prvom dijelu svoga mandata, veleposlaniku s kojim nije zadovoljna, posjetu SAD-u, suradnji s premijerom i sastanku s čelnikom SDP-a Davorom Bernardićem.

Kada je riječ o Vladi premijera Andreja Plenkovića, moram reći da sam zadovoljna prvim potezima, kazala je Grabar-Kitarović.

“Dobro su krenuli u mandat, usuglasili smo se i imamo slična mišljenja o onome što je strateški važno za Hrvatsku. Ali za konkretniju ocjenu bilo koje vlade treba proći više vremena pa ću tako s velikim očekivanjima popratiti daljnje poteze Vlade premijera Plenkovića”.

Izbor novih veleposlanika

“Već više od godinu dana doista inzistiram na promjenama, i to velikim promjenama u hrvatskoj diplomaciji. Nije samo riječ o izboru veleposlanika, bitno je i pitanje da nam diplomacija ne vrluda, već da se zna što je državna politika. U tom smislu ministar Davor Ivo Stier poduzeo je dobre i konkretne korake. Više od godinu dana tražim promjene i smjenu nekih veleposlanika za koje držim da ne rade dobro, a neki čak i suprotno interesima Hrvatske. Željela bih vjerovati da je taj postupak sada već pri kraju i da ćemo se uskoro dogovoriti o kandidatima i kandidatkinjama za veleposlanike i konzule”.Jošku Paru, veleposlaniku u SAD-u, gotovo prije godinu dana istekao mandat

“Već sama činjenica da je prošle godine pokrenut postupak njegova razrješenja i da se on pozdravio sa svima u Washingtonu svjedoči o tome da je vrlo neozbiljno držati i dalje osobu kojoj je već davno istekao mandat. A kada se analiziraju njegovi rezultati tijekom pet godina u Washingtonu, moram reći da nisam zadovoljna, kao niti činjenicom da su se sam veleposlanik i neki djelatnici veleposlanstva kompromitirali političkim izjavama koje su potpuno neprimjerene. Time što je taj veleposlanik i dalje tamo šaljemo lošu poruku SAD-u”.

Posljednji posjet Kolinde Grabar-Kitarović Americi izazvao različite reakcije u Hrvatskoj

“Vrijeme i rezultati pokazat će da su svi sastanci bili pravovremeni i važni za Republiku Hrvatsku. Jednostavno sam procijenila da je pravi trenutak za otići u SAD kako bi se uspostavile smjernice našeg budućeg djelovanja i ispravili krivi potezi, a i, naravno, uspostavili kontakti s novom administracijom”.

Odluka o putu u SAD

“Odluku o putovanju donijela sam samo nekoliko dana prije. Kada sam vidjela da druga veleposlanstva udvostručuju ili utrostručuju svoju nazočnost u SAD-u, a naš je veleposlanik otišao na godišnji odmor. O čemu onda pričamo! Netko je taj posao morao odraditi, a nažalost nisam se mogla osloniti na veleposlanika i diplomatsku mrežu. Nazvala sam svoje prijatelje, suradnike, znance iz prethodnog vremena. Neke poslove treba odraditi, bez obzira na komentare da to nije dostojno uloge predsjednice. To ne prihvaćam, meni niti jedan posao nije ispod časti. A to, uostalom, jednostavno i nije točno”.

Veleposlanik nije bio u Washingtonu u vrijeme kada i Predsjednica

“Neću spekulirati zašto nije bio, ali da vam iskreno kažem, da je i bio, ne bih ga uključila na sastanke. Pravo je svakog dužnosnika osobno birati tko će biti dio njegova izaslanstva, ljude koji uživaju povjerenje”.

Dvije godine na Pantovčaku

“Osjećam se prije svega optimistično jer vjerujem u Hrvatsku. Ponekad ne mogu razumjeti neku staru praksu i načine razmišljanja zbog čega se vrtimo u krug. Treba dati prije svega šansu mladima, našem iseljeništvu, ljudima koji su stekli iskustvo u državama koje dulje od nas imaju demokratski sustav i tržišno gospodarstvo. Ne treba uvijek ‘na prvu’ reagirati na svaki prijedlog i doživljavati ga kao da je uperen protiv ovoga ili onoga. Svatko može pridonijeti ako mu se da prilika i ako se doista razmotre svi argumenti i donesu odluke koje nisu populističke, već koriste napretku cijelog društva”.

Sastanak s Davorom Bernardićem

“Razgovor s oporbom mora postojati, ne samo sa šefom SDP-a, i ustrajat ću na tom dijalogu bez obzira na to da li se slažemo ili razilazimo u nekim detaljima. Vjerujem da su nam ciljevi isti, a to su prosperitet Hrvatske, demografija, viši standard, zadržavanje mladih i dostojan život ljudi u zlatnoj dobi”, kazala je Grabar-Kitarović u intervjuu za Jutarnji.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI