U zasjedi ubijen hrvatski Ban koji je branio „Predziđe kršćanstva“ od Osmanlija

povijest.hr

Berislavić je u zimu 1518. prodro u Bosnu i opskrbio opkoljeno Jajce hranom, što je ponovio i sljedeće godine usto i razbivši opsadu grada

Hrvatski ban, ugarski kancelar i vesprimski biskup, Petar Berislavić, poginuo je 20. svibnja 1520. godine u borbi protiv Osmanlija na Vražjoj gori (danas Plješevica) kod Korenice. Tako je skončao ban koji je punih sedam godina bio strah i trepet Osmanlija i zbog kojeg je Hrvatska dobila naziv „Predziđe kršćanstva“.

Berislavić je rođen u Trogiru oko 1475. godine. Napušta ga zbog protivljenje mletaćkim vlastima i odlazi u Hrvatsko-Ugarsko Kraljevstvo, gdje obnaša niz visokih crkvenih i dvorskih dužnosti. Godine 1513. imenovan je za hrvatsko-dalmatinsko-slavonskog bana sa zadaćom zaustavljanja sve jačih osmanskih prodora, pogotovo na području Jajačke banovine i dalmatinskog zaleđa.

Iste godine ostvaruje veliku pobjedu nad brojčano mnogobrojnijom sultanovom vojskom kod Dubice, između Une i Kupe. Vijest o pobjedi proširila se kršćanskim svijetom te je ban dobio blagoslovljeni mač i šešir od pape Lava X. Ipak osmanski napadi su nastavljeni nesmanjenom žestinom pogotovo na područje Jajačke banovine. Za efikasnu obranu Berislaviću je trebalo novaca kojeg je kronično nedostajalo. Kako je i sam kralj Vladislav II. Jagelović bio bez potrebnih sredstava, Berislavić je rasprodao dio vlastitih imanja te uveo izvanredne namete i poreze. Dio sredstava dobio je od pape te nekih hrvatskih velikaša, nakon čega poražava neprijatelje u nekoliko bitaka u Bosni i dalmatinskom zaleđu.

Nakon poraza kraj Novigrada 1515. otežana je obrana Jajca, pa ban pojačava diplomatsku aktivnost te dobiva pomoć od Francuske i Poljske. Tijekom zime 1518. godine prodro je u Bosnu i opskrbio opkoljeno Jajce hranom, a to je ponovio i sljedeće godine kada poražava osvajače i razbija opsadu grada. Ovaj pothvat zadivio je cijelu kršćansku Europu, ali i dodatno razbjesnio sultana Selima I. Koji šalje sve jače snage na Berislavića i njegovu vojsku.

Kobnog svibnja 1520. banska vojska razbila je brojčano jačeg neprijatelja i natjerala ga u bijeg. Prilikom potjere za Osmanlijama Berislavić je upao u zasjedu. Ubijen je, a glava mu je odsječena.



Posmrtni ostaci Petra Berislavića preneseni su u Vesprim gdje je pokopan u katedrali sv. Mihaela pod mađarskim imenom Peter Beriszlo. Nekoliko sati nakon banove smrti, papa Lav X. imenovao ga je kardinalom ne znajući da je slavni ban poginuo.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI