UBOJICA DRNIŠANKE ANTONIE BILIĆ NAJAVIO IDUĆI KORAK! Žalit će se na presudu od 20 godina zatvora Strasbourgu

Photo: Miranda Cikotic/PIXSELL

Četiri godine otkada se žalio da su mu povrijeđena ljudska prava u sudskom postupku kojim je 2017. pravomoćno osuđen na 20 godina zatvora zbog ubojstva i pokušaja silovanja 17-godišnje maturantice Antonije Bilić iz Kričaka, Ustavni sud RH odbacio je tužbu 52-godišnjeg Dragana Paravinje.

Tražio je od Ustavnog suda ponavljanje postupka zbog “nepravičnosti i pristranosti hrvatskog pravosuđa na svim instancama po nacionalnoj liniji s političkim i stranačkim interesima”.

Prije svega istaknuo je kako iskaz koji je 26. lipnja 2011. dao u Banjoj Luci i u kojem je priznao ubojstvo nije bio zakonit. Naveo je kako nije upozoren o svojim pravima, te da je tijekom ispitivanja bio pretučen. Isto tako žalio se i na okolnosti pronalaska ljudske krvi u kabini kamiona, za koju se pokazalo da pripada Antoniji Bilić. Smatra da mu je taj trag podmetnut, jer prvo vještačenje nije pokazalo nikakvu znakove krvi, piše Šibenski.hr

Odvjetnik Dragana Paravinje Tomislav Filaković  odluku Ustavnog suda RH ocijenio je oportunom, a ne pravednom.

Postupak nije bio valjan. Prekršen je niz zakonitosti, što se nikako nije smjelo dogoditi, tvrdi on.“Ostala je velika sumnja u taj postupak tijekom kojeg su se svi, pa tako i Ustavni sud RH, ponašali oportunistički. Tužbu koju smo podnijeli na 20 i više stranica, Ustavni sud RH objasnio je neuvjerljivim argumentima, pri tome preskočivši one točke koje nisu mogli opovrgnuti. Dovoljno je spomenuti pretragu tegljača koja je potpuno sumnjiva. Prvi put se, dakle, nije pronašlo ništa, a sedam dana kasnije pronađena je jedna dlaka i kapljica neke tekućine nakon što je prethodno iz kuće maloljetnice uzet češalj i četkica za zube”.

Potom je najavio idući korak i sljedeća će instanca za žalbu biti Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu.

“Definitivno ćemo se žaliti dalje. Cijeli ovaj slučaj obavijen je velom tajne. Paravinja je u dobrom psihičkom stanju. Tražio je premještaj iz Lepoglave u Gospić. U Lepoglavi je ukazao na niz malverzacija i USKOK ga je dva puta ispitao, ali ništa nije nakon toga poduzeto”, kaže Filaković.

U odnosu na ovaj predmet Ustavni sud je, međutim, utvrdio kako su prvostupanjski i drugostupanjski sud dali iscrpna obrazloženja zašto dokazi koje obrana osporava kao nezakonite to nisu, te da je Paravinja tijekom čitavoga kaznenog postupka bio zastupan po branitelju te je imao mogućnost predlagati dokaze, komentirati dokazni postupak, davati svoje viđenje odlučnih činjenica, te isticati sve svoje prigovore.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI