UBOJSTVO IRANSKOG GENERALA OTVORILO JE PANDORINU KUTIJU! Oglasio se i Donald Trump: ‘Već je odavno trebao biti ubijen!’

Screenshot Twitter

Nakon što su Sjedinjene Države ubile moćnog iranskog čelnika Kasema Sulejmanija i zapovjednika iračke milicije Abua Mahdija al-Muhandisa, stanje u Iraku dodatno je zaoštreno.

Američki predsjednik Donald Trump poslao je na svom Twitteru borbenu poruku Iranu u svom prvom obraćanju od američkog napada dronom na konvoj s iranskim generalom.

“Iran nikada nije dobio rat, ali nikada nije poražen u pregovorima”, napisao je Trump, čiji je prvi tweet poslije napada, koji većina analitičara smatra eskalacijom napetosti na Bliskom istoku, sadržavao tek fotografiju američke zastave.
Nešto kasnije Trump je napisao da je Sulejmani “ubio ili teško ranio tisuće Amerikanaca tijekom duljega razdoblja te ih je planirao ubiti još mnogo”.

“Bio je izravno i neizravno odgovoran za smrt milijuna ljudi, uključujući nedavno i velik broj prosvjednika ubijenih u Iranu”, dodao je.
Aktualni američki predsjednik također je kazao da Sulejmanija “ljudi mrze i boje ga se i u njegovoj vlastitoj zemlji”.

“Već je odavno trebao biti ubijen!”, kazao je Trump.



Prije Trumpa svoj je stav o američkom napadu dronom iznio američki državni tajnik Mike Pompeo u izjavi za CNN.

On je poručio da je američka administracija na temelju obavještajnih podataka donijela odluku o zračnim napadima na Kusema Sulejmanija te da je ubijeni iranski zapovjednik aktivno pripremao neposredni napad na regiju.

“Odluka o pokretanju zračnih napada spasila je mnoge američke živote. Na desetke, ako ne i stotine života Amerikanaca bilo je ugroženo zbog prijetnji nesposrednih napada u koje je bio umiješan Sulejmani”, poručio je.

Na pitanje je li bio ugrožen teritorij Sjedinjenih Država, Pompeo je odgovorio: “To su bile prijetnje na lokacije u regiji.” Pompeo je također komentirao izjave inozemnih političara, uključujući francuskog ministra koji je rekao da je cijeli svijet zbog ovog napada opasnije mjesto.
“Francuzi nimalo nisu u pravu. Svijet je danas mnogo sigurnije mjesto”, rekao je.

Savjetnik američkog predsjednika za nacionalnu sigurnost John Bolton izjavio je napad i likvidacija Sulejmanija bila odlučujući udarac protiv Qudsa te se nada da je ovo prvi korak prema smjeni režima u Teheranu.

Iranski narod odgovorio je na ubojstvo generala Sulejmanija velikim prosvjedima na ulicama Teherana, prenosi Jutarnji.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI