UČIT ĆE I O TOMISLAVU KARAMARKU: Na Filozofskom fakutetu počinje kolegij o radikalnoj desnici

Facebook Tomislav Karamarko

Hrvatska radikalna desnica (1989. – 2019.), ime je kolegija čiji je nositelj Ivo Goldstein, a kojeg će studenti povijesti na zagrebačkom Filozofskom fakultetu moći slušati od sljedeće akademske godine.

Dio predavanja će biti i o nekadašnjem predsjedniku HDZ-a Tomislavu Karamarku i Domoljubnoj koaliciji.

Predavač će biti znanstveni suradnik Velimir Veselinović, koji se u svojoj karijeri ponajviše bavi hrvatskom desnicom, s naglaskom na HSP i ostale pravaške frakcije.

“Bilo je na Vijeću fakultetu disonantnih tonova, nije sve prošlo skroz glatko, ali novi izborni kolegij ipak je potvrđen velikom većinom glasova i od 1. listopada će studenti Odsjeka za povijest moći učiti o djelovanju hrvatske radikalne desnice kroz tridesetak godina”, rekao je Goldstein za Novi list.

“Prigovaralo nam se da na fakultetu ne tematiziramo novije razdoblje hrvatske povijesti, pa smo onda imali izborni kolegij Domovinski rat, a sada ćemo i jedan o hrvatskoj radikalnoj desnici”, dodaje Goldstein.



Potvrđuje kako je Veselinović politolog te se koristi historiografskim metodama, radi kvalitetno, napisao je o ovome već dvije knjige i niz članaka, pa će on biti predavač.
Ne zabrinjavaju ga eventualne primjedbe s desnice zašto nema kolegija i o hrvatskoj radikalnoj ljevici.

“Besmisleno mi je o tome uopće raspravljati”, zaključuje Goldstein, koji je i društveno vrlo aktivan u suprotstavljanju desničarskim političkim i povijesnim interpretacijama.

Tako se prije tjedan dana, na tribini koju je organizirao Savez antifašističkih boraca Hrvatske, verbalno sukobio s Antom Prkačinom, saborskim zastupnikom Domovinskog pokreta.

Doduše, na kolegiju neće biti govora o Domovinskom pokretu, stranci Miroslava Škore, koju se također svrstava u radikalnu desnicu jer će se odnositi na vrijeme do 2019., a iz silabusa koji je napisao Veselinović vidi se kako će najviše prostora biti posvećeno HSP-u i pravaškim strankama koje su formirane nakon raskola između Dobroslava Parage i Ante Đapića 1993. godine.

Ali, teme će biti i “Politika povijesti HDZ-a”, zatim “Ustašonostalgija: kultura sjećanja”, obilježavanje 10. travnja, Bleiburg, kao i ”Od normalne patologije do patološke normale: Domoljubna koalicija HDZ-a, dokument dijaloga, revizionizam”.

Zlatko Hasanbegović je na listi Domoljubne koalicije ušao 2015. u Sabor i potom postao ministar kulture. Upoznat je s pripremama za izborni kolegij Hrvatska radikalna desnica (1989. – 2019.), ali kao povjesničar i političar smatra ga u potpunosti promašenim.

“Ne spadam među povjesničare koji misle da je potrebna vremenska distanca da bi se istraživalo povijesne fenomene. Ima za to dovoljno izvora, ne mora se čekati otvaranje arhiva”, rekao je Hasanbegović.

Tvrdi kako je ovaj kolegij ideološki konstrukt zato što radikalna desnica u Hrvatskoj ne postoji, niti je nje bilo od 1989. godine.

“Kako bi naša Vlada, u kojoj sam ja bio ministar, s demokratskim legitimitetom, mogla biti radikalno desna”, pita se Hasanbegović.

Ističe i kako u Hrvatskoj nema niti radikalne ljevice te kako je SDP uvijek bio stranka oportunista, pa bi za kolegij na Filozofskom fakultetu primjerena tema bila – postkomunistički revizionizam i relativizacija zločinačkih aspekata jugoslavenskog komunizma u historiografiji i društvu.

“Moj nekadašnji mentor Ivo Goldstein bi svakako bio predmet izučavanja u okviru takvog kolegija”, rekao je Hasanbegović.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI