UDARA PREMIJERA TAMO GDJE NAJVIŠE BOLI: ‘Čelična lady’ Plenkovićeve Vlade na udaru Ivice Todorića! ‘Gazda’ želi raskrinkati moćnu obitelj

Foto: Jurica Galoić/PIXSELL

Otkako je povučena optužnica u tzv. aferi veliki Agrokor, bivši vlasnik tog koncerna Ivica Todorić ima razloga za zadovoljstvo, a dobio je i novi vjetar u leđa za to da se upusti u još ozbiljniju pravnu bitku s onima koje posljednjih godina krivi za otimačinu koncerna kojega je godinama stvarao. Poznato je da Todorić od početka sage vezane uz Agrokor javno proziva premijera Andreja Plenkovića i bivšu ministricu gospodarstva Martinu Dalić, no upućeni svjedoče kako ga je posebno razočarao ministar financija Zdravko Marić koji je bio i zaposlenik njegova koncerna prije ulaska u Vladu na čijem se čelu kao premijer nalazio zaboravljeni Tihomir Orešković. Spreman je Todorić i na obračun s Marićem jer je uvjeren da je on u skupinu Borg ubacio jednog svojeg čovjeka te da je on zapravo raspolagao s najviše informacija o tom slučaju i baš zato u diskreciji priprema prijavu protiv najvažnijeg Plenkovićeva ministra.

Čekanje presude

No za Todorića je posebno važan ishod odluke arbitražnog suda u Washingtonu, gdje je podnio tužbu protiv Hrvatske zbog otimanja vlasništva nad Agrokorom. Ta se presuda očekuje do lipnja ove, 2022. godine, a Todorić je, prema riječima njegovih bliskih suradnika, uvjeren kako će ta presuda biti donesena u njegovu korist. On, naime, raspolaže nizom e-mailova među kojima je i onaj koji je bivši Agrokorov povjerenik Ante Ramljak u travnju 2017. slao Martini Dalić, ali i bliskoj premijerovoj suradnici Teni Mišetić. U toj prepisci nalazi se i privitak o prijedlogu izmjena članova nadzornih odbora triju članica koncerna Agrokor, a izgleda da je preko premijerove suradnice Mišetić bivši povjerenik Ramljak o tim događajima nastojao informirati upravo premijera Plenkovića. Sumnja se u Todorićevu djelokrugu kako je upravo Tenin otac Ivan Mišetić kao generalni tajnik Atlantic grupe sudjelovao u Vladinu angažiranju odvjetnika Borisa Šavorića, inače prijatelja Emila Tedeschija, u izradi “lex Agrokora” dok iz e-mailova bivše ministrice Dalić proizlazi da su “lex Agrokor” i nazivali Šavorićevim zakonom. Sumnja Todorić da je Šavorić uz Mišetićevo lobiranje bio angažiran kako bi se Tedeschi doveo u povoljniju situaciju u naplati dugova. Sve te sumnje Todorić će, dakako, morati dokazati, no da mu se Tedeschi zamjerio, moglo se naslutiti i iz njegova nedavnog osvrta na društvenim mrežama.

“O toj sam osobi, iako smo godinama surađivali korektno, kako smo uostalom surađivali i s tisućama naših drugih dobavljača, od prvoga dana pokazao svoj stav. Nikada ga osobno nisam primio u svoju kuću, ne sjećam se da sam s njim ikad ručao, rijetko bismo se čuli, a taj ‘necivilizirani’ nekad me zvao ‘Najveći’. Nisam ga nikada cijenio niti ga danas cijenim zato što je živio od napojnice i marže. U Hrvatskoj je izgradio jednu tvornicu (pasju kućicu) i za godinu dana je zatvorio(…) Doduše, u drugim državama ulagao je u gotove industrije i sve to njegovo nije imalo pola vrijednosti jedne kompanije članice Agrokor grupe”, piše Todorić o gazdi Atlantic grupe te dodaje kako mu Tedeschi i sada pokušava podmetnuti priču iz Plenkovićeve tvornice laži govoreći o tome kako je u Agrokoru nastala rupa od nekoliko milijardi.

Veliki profiti



“Još jednom pred hrvatskom i inom javnosti ponavljam – Agrokorovo stanje duga u knjigama je iskazano 5 milijardi eura i Trgovački sud Zagreb utvrdio je dug Agrokora točno 5 milijardi eura. Taj dug je za Agrokor, glavnu regionalnu kompaniju sa 50 milijardi kuna godišnjeg prihoda (10 puta više od Atlantica npr.) bio više nego prihvatljiv, pogotovo u odnosu na vrijednost Agrokora u vrijeme neprijateljskog preuzimanja i eksproprijacije. Vrijednost Agrokora u tom trenutku uskoro će biti predstavljena javnosti i vjerujem da će se mnogima zavrtjeti u glavi. Glavna regionalna kompanija Agrokor, u trenutku u kojem je opljačkana, nije imala iduće tri godine nikakvih financijskih obaveza jer smo ih prolongirali i reporgramirali kako bismo osigurali tekuću likvidnost za listanje dijela portfelja na Londonskoj burzi. Od trenutka kada sam otišao iz Agrokora, kompanija Agrokor nije dobila ni 1 euro ‘pomoći’, a opljačkali su oko 1,2 milijarde eura novca iz kompanije. Koja rupa, Tedeschi”, pita Todorić i naziva prvog čovjeka Atlantic grupe neznalicom i primitivcem. Kako sada u negativnom kontekstu spominje Tedeschija, tako je Todorić svojedobno uvredama častio i Tenu Mišetić nazivajući je čeličnom lady Plenkovićeve vlade bez koje premijer ne može donijeti ni jednu odluku. Kao što je poznato, mlada Tena Mišetić kći je Ivana Mišetića i Ariane Bazala-Mišetić direktorice sektora Ureda predsjednika Uprave HT-a. Oni koji obitelj Mišetić poznaju reći će da su dobro raspoređeni te da od tog svojeg rasporeda unosno zarađuju.

Moćna obitelj

Mišetića se nerijetko u medijima, doduše, bez nekih opipljivih dokaza, povezivalo s premijerom Plenkovićem pa se tvrdilo da je on kod predsjednika Vlade lobirao u nizu “igara prijestolja” koje se odnose na Hrvatski telekom i Croatia Airlines, ali i u slučaju Agrokor. Nije tajna da je Mišetić svojedobno bio direktor CA kada je na osobni zahtjev napustio tu kompaniju i prešao u Atlantic grupu, ostavljajući za sobom minus od 198 milijuna kuna. Svojedobno je “Provjereno” Nove TV izvještavalo kako je nakon Mišetićeva odlaska bivša uprava CA na čelu s Krešimirom Kučkom i Zlatom Šircem 2015. podnijela kaznenu prijavu protiv bivše uprave kompanije zbog navodnog izvlačenja novca. U toj se prijavi navode štetni ugovori koje je ta nacionalna kompanija sklapala s američkom tvrtkom Networld Communication kako bi njezini agenti za nju prodavali karte po prevelikoj proviziji. Na temelju tih ugovora, CA je oštećen za više od 10 milijuna američkih dolara, o čemu je govorio financijski vještak Zrinko Ručević. Od te prijave na koncu nije bilo ništa, a ima li istine u tome da je na Mišetićevo lobiranje u NO-u Croatia Airlinesa imenovan Jasmin Bajić, teško je reći, no on navodno tim lobiranjima u nezavidan položaj dovodi i resornog ministra Olega Butkovića, kojemu su ruke vezane kada je riječ o kadroviranju u toj nacionalnoj aviokompaniji.

Kako se Plenkovićeva suradnica Tena Mišetić spominje u e-mailovima koje problematizira Todorić, tako se ime ove crnokose dame spominjalo i u aferi Vjetroelektrane, zbog čega ju je USKOK svojedobno pozivao da iznese iskaze u toj istrazi. Kako se ranije pisalo, USKOK je sumnjao da je Mišetić kontaktirala Ružica Njavro, šefica kabineta u Ministarstvu poljoprivrede, a u tajno snimljenim razgovorima spominjala ju je i bivša državna tajnica Josipa Rimac koja se prema istražiteljima i navodila kao organizatorica korupcijske hobotnice.

Sukob interesa

Mišetić je i nakon tih spominjanja ostala na poziciji premijerove bliske suradnice, što i nije neko iznenađenje, njih dvoje godinama surađuju, a Plenković je potencijal mlade ekonomistice prepoznao još dok mu je bila asistentica u Europskom parlamentu. Premda su i oporbeni zastupnici problematizirali ulogu Tene Mišetić spominjući i mogući sukob interesa baš zbog njezine obiteljske pozadine, nikada ništa konkretno ni na tu temu nije potvrđeno, no Todorić je, kako tvrde njegovi suradnici, sve svoje tvrdnje spreman potvrditi i dokazati na sudovima. Situacija mu trenutno ide u korist pa bi se uskoro doista moglo saznati hoće li Mišetić, koja je zaprimala Ramljakove e-mailove za Plenkovića, baš zbog Todorićeva djelovanja tamo gdje Plenkovića najviše boli postati fatalna ili je ipak u ovom slučaju riječ o obrani koju bivši gazda Agrokora pomno slaže kako bi situaciju okrenuo u svoju korist. Sve u svemu, situacija je neizvjesna, a domaće pravosuđe na slučaju Ivice Todorića više je puta ozbiljno kiksalo. Presudi li arbitražni sud u njegovu korist, to bi moglo rezultirati potpunim zaokretom, a u tom slučaju i Todorić je, baš poput Damira Polančeca, od države spreman zahtijevati višemilijunsku odštetu, ali i povrat svoje imovine.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI