UDRUGA ZA RAVNOPRAVNO RODITELJSTVO: ‘U (pre)velikoj većini slučajeva majka ta kojoj se dijete povjerava’

Goran Stanzl/PIXSELL

Po hrvatskom se javnom prostoru već nekoliko dana proteže slučaj Severine Kojić i njezinog bivšeg supruga Milana Popovića. U fokus javnosti ovaj je slučaj dospio nakon što je sud Severini oduzeo skrbništvo nad sinom Aleksandrom. Priopćenje Hrvatska udruge za ravnopravno roditeljstvo prenosimo u cijelosti:

“Hrvatska udruga za ravnopravno roditeljstvo od samog se svojeg osnutka zalaže za ravnopravno roditeljstvo, a to znači za ravnopravnu i jednaku podjelu roditeljskih odgovornosti. Također, od samog se početka zalažemo da se roditeljske kompetencije ne procjenjuju po spolu, već prema stvarnim roditeljskim vještinama.

Ne možemo i ne želimo ulaziti u konkretan slučaj o kojem je posljednjih dana riječ u medijima. Ne možemo jer s njime nismo upoznati i preostaje nam samo vjerovati procjenama stručnih službi za koje vjerujemo da profesionalno i etično obavljaju svoj posao, a ne želimo jer je riječ o malodobnom djetetu kojem su, dojma smo, narušena prava na privatnost i normalno odrastanje.

Kao Udruga, bolno smo svjesni da je hrvatsko pravosuđe u slučajevima povjere djeteta na zajednički život i dalje nepravedno prema djeci i očevima i da je u (pre)velikoj većini slučajeva majka ta kojoj se dijete povjerava, dok se očevi moraju boriti za minimum kontakta s djecom.

Struka je danas jednoglasna u ocjeni da takav model zakida sve uključene: i djecu i majke i očeve, te da ga je potrebno mijenjati. S tim u vezi, pozdravljamo svaki pomak u smjeru ravnopravnije podjele roditeljskih uloga i prema većoj i kvalitetnijoj uključenosti očeva u život njihove djece.

To što je netko majka ili otac nije odmah sinonim za dobrog ili lošeg roditelja ili roditelja koji bi trebao imati bilo kakvu prednost u bilo čemu nad onim drugim.



Kad je riječ o konkretnom slučaju, smatramo da ga je potrebno u najvećoj mjeri rješavati izvan medija pa apeliramo na obje strane, na njihove pravne zastupnike i sve uključene da se suspregnu od iznošenja pojedinosti slučaja koje bi mogle nepotrebno izložiti malodobno dijete javnosti jer to doista nije u interesu djeteta.

Stoga zaključno, još jednom pozivamo sve :

(1) da se suzdrže od bilo kakvih akcija, objava, pisanja, komentiranja ili prenošenja informacija iz obiteljskog života bilo kojeg mldb. djeteta

(2) da u ovom predmetu kao i u bilo kojem drugom poštuju znanje, iskustvo i procjene stručnjaka i suda, i ne pristaju na bilo koji oblik zloupotrebe javnog prostora

(3) da prihvate da se prema suvremenim spoznajama znanosti i struke kompetentnijim roditeljem smatra onaj koji bolje razumije potrebe djeteta i koji je spremniji na suradnju s drugim roditeljem.

Ravnopravno roditeljstvo je borba za prava djece a ne linč na roditelje!”

Facebook Comments

Loading...
DIJELI