UGOSTITELJI O UTJECAJU INFLACIJE: Jakominić: ‘Loša je politika gledati na ugostiteljstvo kao dio turizma, to je samostalna grana’

Foto: Cropix

Utjecaj inflacije na turizam i izjavu Borisa Vujčića o tome kako inflacija nema uvijek samo loše efekte, za N1 je komentirao Vedran Jakominić iz Nacionalne udruge ugostitelja.

“Mi jesmo opet profitirali od tuđe nedaće jer smo cestovna destinacija. Šest sati od Krka se nalaze milijuni najbogatijih – jug Njemačke, Švicarska, sjever Italije, Austrija jer je avion opet neatraktivan, no mislim da se ipak ne može govoriti o nikakvim zaradama jer nemamo pojma što nas čeka drugi tjedan, a kamoli za par mjeseci. Naravno, mislim na u biti cijelo more problema koja su se pojavila. Gmižu već od 2016., neki su došli naglo, desila se savršena oluja okolnosti. Nakon dvije godine zatvorenosti ekonomije došli smo do toga da bismo trebali punim plućima raditi, a sad imamo problema s isporukom roba, ratom u Ukrajini, energentima, problem je doći do nečega, sve košta više i teško je previdjeti išta”, rekao je Jakominić.

Istaknuo je kako ugostiteljstvo nije dio turizma, već samostalna grana.

“Mi kao udruga pokušavamo naglasiti destruktivnost činjenice da se na ugostiteljstvo gleda samo kao turističku granu. Onda se tih 60 dana ljeto nešto dogodi, ali samo onima koji rade u turizmu, a ostatak Hrvatske, pogotovo kontinent, koga briga, nek krepa sve. Mislim da je to loša politika, trebali bismo se pozabaviti time da stvorimo strukturno otpornu ekonomiju koja nije ovisna o turizmu, ali da koristi turizam kao pogonsko gorivo. Godinama pričamo o tome, a sada smo došli do smiješnih situacija – nema ljudi, nema ih se čime platiti, plaće u ugostiteljstvu premašile su sve druge struke. Lakše je možda dobiti veće novce u ugostiteljstvu nego odlaskom na platformu. To nije ni smiješno ni lijepo. Porezi su ekstremno visoko, ulazni troškovi rastu, sve je poskupilo”, naglasio je.

Komentirao je kako je dizanje cijena ustvari dvosjekli mač.“Strani turisti su tu došli, moraju platiti, nekud izaći, imaju više, a za domaće je to povećan trošak. Njima je isto sve poskupilo. Mi možemo dići cijene, ali tko će doći potrošiti? Vi možete dizati cijene, ali neće to dovesti do porasta potrošnje, a bez porasta potrošnje imate problem”, zaključio je Jakominić.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI