UGOSTITELJI SU NA KOLJENIMA : ‘Ili niži PDV ili uvažavanje troškova rada kao poreznog dobitka’

Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Ugostiteljski objekti Hrvatske sa sindikatima i udrugama tražili su u utorak 13. 7. na konferenciji za novinare na čelu s Nacionalnom udrugom ugostitelja (NUU) Vladu da smanji PDV na piće na 13 posto, ili barem uvaži troškove rada kao poreznog dobitka.

NUU iznio je te ideje za oporavak ugostiteljstva, kako bi se ono nastavilo razvijati jer je ostalo devastirano zbog širenja pandemije, ali i zbog poreznih i drugih opterećenja.

Predsjednica NUU-a Jelena Tabak naglasila je da je to prijedlog za čuvanje radnih mjesta, ali i kako bi se, u slučaju prihvaćanja jednog ili drugog prijedloga, ugostiteljima ‘oslobodio’ novac za ulaganja i veće plaće, a državi u proračun ‘slio’ novac od doprinosa.


“Ako smanje PDV, ostaje nam oko 10 posto sredstava za ulaganja, a ako nam rad priznaju kao porezni odbitak to bi pridonijelo proračunu, kao i zdravstvenom i mirovinskom sustavu. Ako baš ništa od toga, bar da smanje kafićima PDV-a na piće, tj. na bezalkoholna pića, vino, pivo i napitke (kava i sl.), jer oni bez toga sada vrlo teško opstaju, pogotovo što su u unutrašnjem dijelu zatvoreni više mjeseci”, rekla je Tabak.

Izvijestila je kako su taj prijedlog poslali i ministru financija Zdravku Mariću, no on se oko toga još nije izjasnio.Tabak je dodala kako su i stožeru poslali prijedlog da se sada u novom setu mjera, koje će objaviti oko 15. srpnja, omogući kafićima rad i u zatvorenom, jer, kako su svi prisutni komentirali, nikome nije jasno zašto su unutra zatvoreni i zašto sada, kada se i drugdje po Europi sve otvara, ne mogu i oni raditi uz epidemiološke mjere i unutra.

Podršku su dobili, kako je kazala, i od sindikata STUH, jer se radi o oko 320 tisuća zaposlenih u ugostiteljstvu, kao i od HUP-a, HGK, HOK-a i drugih.

“Cilj svih nas je odraditi cijelo ljeto, jesen, pa i zimu, i vrati se u normalu. Poštujemo sve zakone i pravilnike, podržavamo cijepljenje i covid potvrde i nemamo scenarij niti želimo neko novo zatvaranje, jer, ako toga bude, bit će i val stečajeva”, upozorila je Tabak.

Svjesni su da je Vlada puno pomogla s potporama, ali smatraju da treba naći održivo rješenje za pomoć sektoru, i to odmah sada, kako ne bi PDV i druga opterećenja gušili poslovanje.

Vedran Jakominić iz NUU i Udruge glas poduzetnika, jer je aktivan u obje udruge, kao i u ugostiteljskoj udruzi Kvarnera i Istre, naglasio je da ugostiteljima sada treba sloga, a ne rivalitet, kao i da su svjesni da javnost ne gleda baš blagonaklono na ta njihova traženja.

“Ni drugi sektori nemaju preferencijalnu poreznu stopu, a trebali bi neki imati, budući da to u Hrvatskoj kao ‘najveća stopa na planeti’ guši malo i srednje poduzetništvo koje u Hrvatskoj čini 70 posto biznisa”, upozorio je Jakominić, koji pritom misli na stopu PDV-a od 25 posto plus stopu poreza na potrošnju (do 3 posto), koju plaćaju “samo ugostitelji i samo u Hrvatskoj”.

“Kako su druge vlade po Europi mogle smanjiti tu stopu, tako je mogla i u Hrvatskoj, gdje su turizam i ugostiteljstvo 20 posto BDP-a. Treba li tu još što više za reći?”, upitao je Jakominić.

Kao i drugi i on se založio za regionalni pristup rješenjima, jer nije isto biti ugostitelj u Rijeci i Zagrebu ili u Čakovcu ili Bjelovaru, na Jadranu ili na kontinentu, to su različite vrste pa i s cijenama, ali uz iste, visoke troškove nabave i namete.

Dražen Biljan iz Nezavisne udruge ugostitelja Zagreba i sekcije za barove naglasio je kako kafići dugom zatvorenošću gomilaju dugove, ostaju bez radnika i sredstava za dalje i “pucaju po šavovima”.

“Molimo sve nadležne da nam umanje porezna opterećenja i otvore kafiće što prije i unutra, jer s ovime što radimo samo vani nećemo moći ni do većeg prihoda, ni do plaća za radnike, ni do kredita pa sada više ni do potpora, za koje bi stoga i ‘pragovi’ u odnosu na postotak prihoda trebali biti niži”, poručio je Biljan.

Ugostitelji su upozorili i na poteškoće u pronalasku radnika. Sada “tko god želi biti konobar odmah dobije posao”, ne pita se ni za školu, jer radnika jednostavno nema, a procedure uvoza radnika su duge i teške, upozorili su ugostitelji, poručujući i kako će Hrvatska”, ako ne riješi problem nedostatka radnika, izgubiti milijarde zbog nemogućnosti cjelovitog poslovanja u mnogim sektorima”.

Osim predstavnika Nacionalne udruge ugostitelja, na sastanku i konferenciji za medije bili su i predstavnici Sindikata turizma i usluga Hrvatske (STUH), Hrvatske udruge poslodavaca (HUP), Udruge Glas poduzetnika (UGP), Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore (HOK), Udruženja ugostiteljskih djelatnosti HGK, Udruženja ugostitelja Zagreb, Koordinacije proizvođača, prerađivača i distributera kave HUP-a, Udruge Vinistra, Udruženja vinarstva HGK, Grupacije malih nezavisnih pivovara UGP-a i Udruge nezavisnih poduzetnika poslodavaca.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI