UH, OVO BOLI! Puhovski na neviđen način komentirao predsjedničke kandidate: ‘On se ponaša kao pauk koji iz stražnjice izvlači niti…’

screenshot

Gost N1 Studija uživo bio je umirovljeni profesor i politički analitičar Žarko Puhovski.

Komentirao je predsjedničke kampanje i programe istaknutih kandidata.

“Izgleda da svake godine sve ranije dolaze adventske svečanosti, to je bila jedna vrsta okupljanja s puno svjetla, svjećica, pjevanja, vikanja i puno obećanja za narednu godinu, Advent je ranije počeo, to je sažetak svega”, komentirao je Žarko Puhovski današnje predstavljanje programa aktualne predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović.

“Sebi je pripisala stvari koje su zasluga Vlade kao što Vlada sebi pripisuje stvari koje su zasluga općeg okruženja, ekonomskih promjena.” Kaže da promjena ima, ali i dodaje: “Meni je teško pojmiti u kojoj bi se mjeri moglo ozbiljno shvatiti da je to njezina zasluga.”

Ističe da nema realnih postignuća, da nije imala snage reći da neka obećanja nije ispunila, ali je naučila biti smjernija, skromnija i obećava manje.



“Besmislena je kampanja kao što je besmisleno i izravno biranje jedne osobe s tako malo ovlasti. Dok se to ne makne ostaje pozicija u kojoj svatko od kandidata nužno daje lažna obećanja ako nešto obeća jer nema ovlasti.”

Kaže da je aktualna predsjednica danas bila manje skromna i borbena, ali u osnovi je rekla sve što smo čuli.

Govorila je o hrvatskom društvu kao da više nema problema zahvaljujući njoj i HDZ-u. U svojim obećanjima bavila se s marginalnim stvarima, a jedino racionalno mu je bila najava inicijative za ponovno uspostavljanje institucije pravobranitelja za starije.

Besmisleno mu je obećanje o uvjetovanju Srbije u pregovorima s EU dok se ne riješi problem nestalih. Taktičkom greškom smatra što i Andrej Plenković i Grabar-Kitarović više okreću kritici Milanovića nego Miroslava Škore, iako ona i Milanović ne djele birački bazen i logika je mora tjerati na sukobljavanje sa Škorom.

Misli da nije spominjala ni Škoru ni Istanbulsku konvenciju jer nije htjela unositi podjele među članove HDZ-a te zbog trenutačnog stanja u stranci.

Za Miroslava Škoru kaže da se pojavio kao Tuđman light, a zadnjih nekoliko tjedana se ponaša kao Mesić light i treba mu nekakav sadržaj nakon što je prodao nekoliko dobrih fora.

Vjeruje da će jedan dio članstva HDZ-a glasati za Škoru, a problem je malo veći što se čini da je dio nomenklature HDZ-a na Škorinoj strani.

“Izgleda da je razdjelnica na neobičan način ta Istanbulska konvencija i može se vidjeti tko je u HDZ-u bio protiv konvencije. Škoro olako računa da će te ljude dobiti, ali nije dovoljno da su oni protiv Kolinde Grabar-Kitarović nego mora nešto pokazati i ponuditi, a to nije učinio već nekoliko tjedana.”

“Riječ korektna za Milanovića bi bilo paranormalno. On se ponaša kao pauk koji iz stražnjice izvlači niti iz kojih će isplesti mrežu. On iz sebe želi izvući normalnost pa nas povući. Hoće reći: Sada nismo normalni, postat ćemo normalni s njim.

Ništa novo nije rekao, nije dao do znanja kako gleda na vrijeme dok je bio loš predsjednik loše Vlade. Mislim da ne želi otkriti podatke koga je savjetovao jer ga je sram koliko je malo novaca zaradio”, analizira Puhovski.

Vjeruje da Milanović ima donekle opuštenu poziciju za sada jer sigurno ulazi u drugi krug, ali teško pobjeđuje u tom krugu.

“Ono što Milanović po karakteru ne može izdržati što će biti na margini sukoba Škoro-Grabar Kitarović pa će eskapadama pokušavati doći u središte pozornosti, prije svega napadima na Plenkovića. On preko njega razgovara s njom i dalje se ponaša kao da su njih dvojica konkurenti.”

Za Mislava Kolakušića kaže da se pozicionira kao netko tko je otac obitelji koji je u toj tradiciji bio i glavni nasilnik u obitelji.

“On šamara kao otac, otjerat će 100.000 ljudi iz javne službe, ukinuti invalidske mirovine za 200.000 ljudi… On hoće sjekirom rješavati probleme koji se ne mogu tako rješavati.

On se ne bavi ni Titom ni Pavelićem nego je iznad toga, a neka se stoka sitnog zuba time bavi.

Napravit će manju promjenu u javnosti jer uvodi taj gotovo zaboravljeni direktno autoritarni način govora. Nakon Tuđmana nitko nije tako autoritarno govorio u Hrvatskoj kao Kolakušić, s tim da je i Tuđman govorio manje autoritarno”, zaključuje analizu Žarko Puhovski, a piše N1.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI