UHIĆENIMA U AKCIJI USKOK-a BLOKIRANO 800 MILIJUNA KUNA: U nedjelju odluka o istražnom zatvoru

Foto: Damir Krajac / CROPIX

Nakon velike akcije policije i USKOK-a u subotu ujutro, tijekom dana počele su “curiti” detaljnije informacije. Od petero uhićenih zbog sumnje u pranje novca i zlouporabe u trgovini prirodnim plinom blokirano je oko 800 milijuna kuna, doznaje se od izvora bliskih istrazi.

Šteta koju su počinili Ini navodno se procjenjuje i na više od 800 milijuna kuna.

Podsjetimo, uhićeni su direktor u Ini Damir Škugor, predsjednik Hrvatske odvjetničke komore (HOK) Josip Šurjak, njegov poslovni partner Goran Husić s kojim je suvlasnik tvrtke OMS Upravljanje, Škugorov otac te predsjednica uprave tvrtke Plinara istočne Slavonije Marija Ratkić.

Nakon uhićenja u Zagrebu, Šibeniku, Vinkovcima i na Hvaru istražitelji su krenuli u pretres domova i poslovnih prostora te prikupljanje dokaza. Pretražili su i Škugorov ured u Ini te zagrebački odvjetnički ured Josipa Šurjaka uhićenoga na Hvaru.

Uhićeni su ispitani u sjedištu USKOK-a, a u nedjelju će se objaviti hoće li se protiv njih pokrenuti istraga i zatražiti istražni zatvor. Osumnjičeni za koje tužiteljstvo zatraži jednomjesečno pritvaranje u nedjelju će biti dovedeni pred suca istrage koji će o tome odlučivati.Prema neslužbenim podacima osumnjičenici su izvlačili novac iz Ine preko tvrtke OMS Ulaganja osnovane 2019. Već u prvoj godini poslovanja ta je tvrtka navodno ostvarila prihode od više od 220 milijuna kuna.

Osumnjičeni su, navodno, iskoristili stalni rast cijena plina na svjetskom tržištu. Preko tvrtke Plinara istočna Slavonija, koja je od ranije imala ugovor za kupnju plina od Ine po povoljnoj cijeni, OMS je navodno kupovao plin također ispod tržišne cijene i prodavao ga na svjetskom tržištu po stvarnim cijenama.

Taj su novac navodno trošili na nekretnine. Doznaje se da je najveći dio novca, završio na računu oca Damira Škugora koji kao umirovljenik živi u Šibeniku.

U policiji ističu da će nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja protiv osumnjičenih podnijeti kaznenu prijavu USKOK-u i predati ih pritvorskom nadzorniku.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI