‘UHLJEBLJIVANJE’ NA PANTOVČAKU! Milanović se okružio propalim političarima i svojim prijateljima: U ‘kolekciju’ je dodao još jednoga

Foto: Robert Anic/PIXSELL

Kao da vodi vlastito privatno poduzeće, predsjednik Republike Zoran Milanović u svoj je savjetnički tim na Pantovčaku uvrstio uglavnom svoje prijatelje, bivše suradnike i poslovne partnere. Tako je, primjerice, jedan od najvažnijih dužnosnika u Uredu predsjednika bivši ministar pravosuđa Orsat Miljenić, poznat po famoznom “lex Perkoviću” oko kojega se velika hajka digla u mandatu Milanovićeve Kukuriku vlade.

Danas Miljenić obnaša dužnost predstojnika Ureda predsjednika, a upućeni svjedoče kako je on ujedno i desna ruka Zorana Milanovića s kojim se poznaje još otkako su zajedno radili u Ministarstvu vanjskih poslova, u kojem je karijeru gradio i predsjednik zagrebačke Gradske skupštine, Milanovićev prijatelj i kum Joško Klisović. S Miljenićem predsjednik trenutno provodi najviše vremena, s njim dogovara većinu svojih strategija i istupa, a zahvaljujući njemu, kao kandidatkinju za predsjednicu Vrhovnog suda predlagao je profesoricu Zlatu Đurđević.

Kada je Đurđević otpala, dovitljivi Miljenić dosjetio se suca sa zagrebačkog Trgovačkog suda Radovana Dobronića, kojega HDZ predvođen premijerom Plenkovićem nije mogao odbiti jer mu je Miljenić “sredio” imidž predstavljajući ga u medijskom prostoru kao velikog borca protiv bankarskog sustava.

Krug prijatelja

Inače je na Milanovićev nagovor Miljenić iz odvjetničkih voda zaplivao političkima, dok je s druge strane on navodno jedan od onih koji su Milanovića nagovarali da se kandidira za predsjednika države, što je on u konačnici i realizirao. Blizak je Milanović godinama bio i sa svojim savjetnikom za nacionalnu sigurnost Draganom Lozančićem, koji je u njegovu premijerskom mandatu bio prvi čovjek Sigurnosno-obavještajne agencije. S te pozicije maknut je na inzistiranje bivše predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, međutim, Milanović bivšoj predsjednici to nikada nije oprostio te je uvijek isticao kako Lozančić kao vrsni operativac uživa njegovo povjerenje, što je potvrdio postavljajući ga u svoj savjetnički tim na Pantovčaku.Milanovićeva obiteljska prijateljica je i njegova savjetnica za ljudska prava i civilno društvo Melita Mulić, supruga predsjednikova prijatelja i nekadašnjeg stranačkog kolege Igora Dragovana koji je u Milanovićevoj eri bio glavni tajnik SDP-a, a koji se ujedno još tada smatrao Milanovićevom desnom rukom i njegovim unutarstranačkim operativcem. Dragovan i Milanović nastavili su se družiti i nakon što je aktualni predsjednik nakratko napustio političku arenu, a Milanović je oduvijek cijenio i njegovu suprugu Mulić koja se jedno vrijeme u njegovu mandatu na čelu SDP-a smatrala jednom od najzgodnijih i jednom od najperspektivnijih SDP-ovki.

Predsjednikova savjetnica za obrazovanje Jadranka Žarković prijateljica je Milanovićeve supruge, doktorice Sanje Musić Milanović, a osim toga, ta bivša šefica Agencije za obrazovanje predavala je u školi koju je pohađao jedan od predsjednikovih sinova. Milanovićeva prijateljica je i njegova šefica protokola Dragana Podner, a predsjednik je godinama prijatelj i s bivšim novinarom, aktualnim glasnogovornikom Ureda predsjednika Nikolom Jelićem.

Propali političari

U prijateljskom odnosu s Milanovićem prije dolaska na Pantovčak bio je i njegov savjetnik za energetiku Julije Domac, čija je supruga Marija Šćulac-Domac bila pomoćnica bivšeg SDP-ova ministara zaštite okoliša Mihaela Zmajlovića, koji se nedavno našao na navodnom popisu Milanovićevih kandidata za diplomaciju. Spekuliralo se da je gospođa Domac na tu poziciju instalirana po zagovoru krapinsko-zagorskog župana Željka Kolara, koji je također član socijaldemokrata.

S Milanovićem je na Pantovčak kao pomoćnica savjetnika za ekonomiju stigla i Martina Ciglević, nekadašnja pomoćnica bivše SDP-ove ravnateljice Porezne uprave Nade Čavlović Smiljanec, koja je ujedno poznata i iz afere Pismohrana u kontekstu koje je spominjan i predsjednikov pokojni brat Krešimir, za kojega se govorilo da je obilazio Poreznu upravu predstavljajući se kao prijatelj Hrvoja Čabrajića.

S tom obitelji bio je i kumski povezan jer je Milanovićev brat bio krsni kum djeteta Martine Ciglević i Čabrajića. S predsjednikom Milanovićem bio je povezan i Željko Jovanović, uz to što je bio ministar obrazovanja u Kukuriku vladi, Jovanović je predsjednikov prijatelj, ali i njegov povjerenik za sport.

Kao da sva ta imena sama po sebi nisu dovoljna, Milanović je Ured predsjednika odlučio do kraja privatizirati tako što je početkom ožujka glavnim tajnikom Ureda predsjednika imenovao Dinka Sutona, koji na dužnost stupa početkom travnja, kada bi trebao zamijeniti dugogodišnju glavnu tajnicu Ureda, imućnu Mirjam Katulić koja je na toj poziciji zarađivala nešto više od 19 tisuća kuna.

Koliku će plaću zarađivati Suton, nije poznato, ali je zato poznato da je riječ o nekadašnjem poslovnom direktoru SDP-a koji je tu funkciju obnašao u Milanovićevu mandatu dugih šest godina. Nakon što je poražen na parlamentarnim izborima, Milanović se povukao iz politike i osnovao privatnu konzultantsku tvrtku EuroAlba Advisory, te je Sutona imenovao direktorom.

Nije se proslavio

Nedugo nakon toga novi Milanovićev tajnik osniva i vlastitu tvrtku Suton Consulting, međutim, privatno poduzetništvo za njega se nije pokazalo kao najbolja opcija. Nekoliko mjeseci nakon što je napustio Milanovićevu tvrtku i nedugo nakon što je ovaj postao predsjednik Republike, Suton se zapošljava u Podzemnom skladištu plina. Riječ je zapravo o državnoj tvrtki-kćeri Plinacra u kojoj je nakon samo dva mjeseca dogurao do direktora novoosnovanog Sektora za opće poslove.

Inače se prije više od deset godina pisalo kako je Suton svoj stan od 42 m2 u zagrebačkom naselju Sopot prodao bratu Milanovićeva nasljednika i bivšeg predsjednika SDP-a Davora Bernardića, koji i jest živio u tom stanu. Uz to što je bio poslovni direktor socijaldemokrata, Suton je u politici bio aktivan na lokalnoj razini, i to kao predsjednik Vijeća Gradske četvrti Novi Zagreb – istok.

Kao poslovni direktor SDP-a koji je u to doba bio vladajuća stranka, Suton se baš i nije proslavio jer je stranka dva puta kažnjena zbog financijskih izvještaja. Prva kazna u iznosu od pet milijuna kuna stigla im je 2013. godine zbog toga što su kasnili s objavom izvještaja na vlastitim internetskim stranicama. Sreća u SDP-ovoj financijskoj nesreći bila je ta što im je poslije taj novac vratio Ustavni sud.

Unatoč tome, već iduće godine SDP-u su ponovno zaprijetili financijski problemi jer je Suton kasnio s dostavom financijskog izvještaja Državnom izbornom povjerenstvu pa je stranka kažnjena s više od 600 tisuća kuna. Sve to predsjednika nije pokolebalo, poslovnu suradnju sa svojim prijateljem i bivšim poslovnim partnerom odlučio je nastaviti i sada na Pantovčaku, koji se pretvara u utočište propalih političara, Milanovićevih prijatelja i poslovnih partnera koji se u realnom sektoru nisu snašli. Za razliku od svoje prethodnice Kolinde Grabar-Kitarović, predsjednik Milanović u medijskom prostoru ima nešto umjereniji pristup pa se njegov savjetnički tim ni ne analizira u onoj mjeri u kojoj se analizirao tim kojim se okružila nekadašnja HDZ-ova predsjednička kandidatkinja.

Vruće linije

Imajući u vidu sve Milanovićeve medijske istupe kojima naciju zabavlja posljednjih nekoliko mjeseci profilirajući se u najpoznatijeg političara u državi, nije potpuno jasno za što njemu uopće trebaju savjetnici kada nacija ionako ima dojam da sve što radi, radi na svoju ruku, nepripremljeno i lagodno.

No oni koji dobro poznaju omjere snaga u Uredu predsjednika reći će da je taj dojam građana prilično varljiv te da Milanović o svakom svojem potezu i svakoj svojoj izjavi komunicira sa svojim suradnicima, a onda i s bivšim predsjednikom Stipom Mesićem, nerijetko savjete potraži i od svojeg velikog prijatelja Emila Tedeschija, često je na liniji i sa zaboravljenim Sinišom Petrovićem, ali i s guvernerom Borisom Vujčićem, kojega Milanović smatra jednim od najvećih stručnjaka u državi. Velikim stručnjakom Milanović smatra i svojeg pročelnika kabineta Bartola Šimunića, koji je poznat i kao ekspert za društvene mreže rodom iz Bibinja.

Šimunić je inače u Milanovićev tim doveden nakon što je vodio njegovu predsjedničku kampanju u kojoj ga je oduševio svojim pristupom, ali ako je suditi po predsjednikovim istupima na društvenim mrežama, moglo bi se reći da Šimunić nema previše doticaja s njegovim ratovima po Facebooku.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI