‘UJEDINJENA OPORBA’ PROTIV SUVERENISTA: Ahmetović kritizira zadržavanje kune, a Grmoja ‘miniranje zajedničke akcije’

Screenshot N1

SDP-ova Mirela Ahmetović i Mostov Nikola Grmoja komentirali su političke aktualnosti te se dotakli ujedinjene oporbe.

Najprije su komentirali akciju u Saboru kojom su odgodili glasovanje o novom ravatelju HRT-a.

“U svakom slučaju ne možemo reći da je to izgubljena bitka. Jest možda samo u drugom dijelu, ali je dobivena u smislu da je oporba pokazala da postoji, da je ovdje i da neće trpiti nasilno ponašanje vladajućih koji su imenovanjem novog ravnatelja HRT-a prekršili ne samo procedure nego osnovnu moralnu razinu ponašanja koja se očekuje od bilo kojih dužnosnika, a kamoli vladajućih.


Već su imali osobu koju će postaviti i ne samo da je u očiglednom sukobu interesa nego su je htjeli postaviti mimo svake procedure. Osjetili smo da se moramo ujediniti i to smo napravili na inicijativu gospodina Grmoje”, rekla je Ahmetović u emisiji Izvan okvira N1.

“Prvo, složio bih se, svaka bitka u koju oporba krene, ako ćemo gledati samo završnicu, ona je unaprijed za nas izgubljena. Ali mi smo ovaj put branili ustavno-pravni poredak jer su morali priznati da su održali dvije nevaljale sjednice Odbora za medije, a i cijela javnost je čula da dok je bivši ravnatelj HRT-a bio u pritvoru oni predlažu čovjeka koji je u sukobu interesa i koji je trebao otići još 2009. godine kada je učinio nešto što je štetilo poslovanju HRT-a.Nije kupio prava za rukometno prvenstvo HRT nego RTL i na kraju je njegova firma poslovala s RTL-om. Sve što oporba može je predlagati zakone i konkretna rješenja i može upozoriti građane na loše stvari koje čine vladajući. Naravno da mi komuniciramo, susrećemo se po hodnicima i komentiramo zakone koje donose vladajući”, nadovezao se Grmoja.

Dodao je i kako su Suverenisti njihovu akciju predstavljali kao cirkus:

“Jedan dio oporbe koji nije želio sudjelovati je govorio da smo se mi tamo grili. Ja nisam nikog grlio, samo smo stali jedni kraj drugih u slučaju da nas saborska straža pokuša izbaciti. Ja se ne moram slagati s kolegicom Ahmetović po mnogim pitanjima, ali se svi slažemo da je ovo pravna država, da se moraju poštovati zakoni i da svi moraju imati jednake prilike. Puno je tema na kojima mi možemo pronaći zajednički jezik”.

Komentirali su i reakcije premijera na njihovu akciju:

“Ne bih se uopće osvrtala na reakcije premijera s obzirom na to da se on u ova dva i pol manata stubokom promijenio, iz uglađenog europejca je postao autoritativni vođa, da ne govorimo o njegovom ponašanju u Saboru gdje ne odgovara na pitanja oporbe, docira medijima, lupka po mikrofonu, mimikom traži odobravanje svojih zastupnika. Naravno da ga iritira kada je oporba u pravu, naravno da mu se ne sviđa kada vidi da oporba neće odustati od zakon, pravila i propise koje moramo poštovati. Ja bih se na njegovom mjestu radije osvrnula na probleme s kojima se on mora suočiti unutar svoje stranke”, kaže Ahmetović.

Grmoja je govorio o izjavama Hrvoja Zekanovića iz Suverenista: “Ja mislim da to njemu nikako ne odgovara i ta priča gdje je on rekao da su Hasanbegović i Benčić isti, sasvim je jasno da su ti ljudi na dijametralno suprotnim pozicijama. Suverenisti su tu odigrali za HDZ. Oni su spominjali oporbeni cirkus, ja nisam vidio nikakav cirkus. Mislim da Plenkoviću nikako ne odgovara da se vidi da oporba postoji i da je ujedinjena”.

U nastavku su govorili o uvođenju eura: “Stav SDP-a je potpuno jasan, od početka pregovora o pristupanju EU, smo pristali na uvođenje eura i mislim da je reakcija Suverenista daleko, daleko zakašnjela i možda se ne snalaze u tome. Stav SDP-a je jasan, mi ćemo podržati ulazak u eurozonu, smatramo da će to ići u korist građana RH. Ostaje pitanje koliko je Vlada pripremila državu za prelazak na drugu valutu”, veli Ahmetović.

Grmoja je dodao: “Ja smatram da građane treba pitati jesu li za ulazak u eurozonu, posebno ako se uzme u obzir da ozbiljni ekonomisti poput Maruške Vizek upozoravaju da nije dobar trenutak za ulazak u eurozonu. Ja sam za to da se raspiše refrendum i suverenistima ću dati potpis bez obzira na to što su minirali akciju oporbe”.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI