Ukidanjem epidemioloških mjera do oporavka industrije u lipnju. Ublažen pad na godišnjoj razini

Promet u industriji u lipnju je na mjesečnoj razini porastao za 15,5 posto, dok je na godišnjoj razini, nakon izrazitog pada u travnju i svibnju, pad ublažen te je u lipnju iznosio 3,5 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Pritom je ukupni sezonski i kalendarski prilagođen promet industrije u Hrvatskoj u lipnju u usporedbi sa svibnjem 2020. porastao za 15,5 posto.

To je drugi mjesec zaredom da se bilježi povećanje prihoda u industriji, a porast je znatno snažniji od rasta za 0,9 posto u svibnju u odnosu na travanj, objavila je Hina.

No, porasti su uslijedili nakon snažnijeg pada na mjesečnoj razini u travnju, za 19,9 posto, te ožujku, za 17 posto.

Postupno ukidanje epidemioloških mjera uvedenih radi sprečavanja pandemije bolesti Covid-19 u lipnju se odrazilo na povećanje prihoda od prodaje u svih pet agregata, napominju statističari.Tako je, iskazano prema glavnim industrijskim grupacijama (GIG), najveći porast prometa u lipnju u odnosu na svibanj od 35,5 posto zabilježen kod trajnih proizvoda za široku potrošnju.

I ostale kategorije bilježe dvoznamenkasti porast pa je ukupna prodaja intermedijarnih proizvoda na mjesečnoj razini porasla za 18,9 posto, kapitalnih za 17,8 posto, energije za 16,6 posto i netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 16,2 posto.

Rast prometa industrije u lipnju je u odnosu na svibanj zabilježen i na domaćem, za 13 posto, i na inozemnom tržištu, za  29,3 posto.

Na godišnjoj razini ublažen pad prometa industrije

Na godišnjoj je razini ukupni kalendarski prilagođen promet industrije u lipnju pao za 3,5 posto, pri čemu je na domaćem tržištu pao za 6 posto, dok je na nedomaćem tržištu porastao za 3,7 posto.

Lipanj je tako donio blaži pad prometa industrije nego u tri mjeseca ranije s obzirom da je u svibnju pad na godišnjoj razini iznosio 16,2 posto, travnju 23,6 posto, a ožujku 6,6 posto.

Prema glavnim industrijskim grupacijama, u lipnju ove u odnosu na lipanj prošle godine promet je energije smanjen za 30,7 posto, dok blaži pad od toga bilježe netrajni proizvodi za široku potrošnju, za 5,2 posto, te trajni proizvodi za široku potrošnju, za 3,6 posto.

Rast prometa imali su intermedijarni proizvodi, za 6,3 posto, te kapitalni proizvodi, za 1,6 posto u odnosu na lanjski lipanj.

Statistički podaci za prvo polugodište ove godine pokazuju da je promet industrije bio za 7,7 posto manji nego u istom lanjskom razdoblju.

Pritom je prodaja na domaćem tržištu bila manja za 5,2 posto, a na inozemnom 10,8 posto.

Svi agregati GIG-a u prvih šest mjeseci ove godine bilježe pad u odnosu na isto lanjsko razdoblje – trajni proizvodi za široku potrošnju za 21,7 posto, netrajni proizvodi za široku potrošnju za 10,3 posto, energija za 7,3 posto, intermedijarni proizvodi za 6 posto, a kapitalni proizvodi za 5 posto.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI