‘Ukletno zdanje podno Sljemena: Misteriozna vila Ante Pavelića krije burnu prošlost i raspiruje maštu Zagrepčana

Vila Rebar poznata je zagrebačka vila koja se nalazi na južnim padinama Medvednice, iznad Gračana. O njoj se govori kao o mjestu loše energije, a neki tvrde i da je zdanje ukleto jer je previše nesretnih događaja obilježilo njenu prošlost

Na mjestu vile Rebar dvadesetih godina prošlog stoljeća nalazila se lovačka kuća, a 1932. prema projektu arhitekta Ivana Zemljaka izgrađen je moderan drveni ljetnikovac s kamenim postoljem koje je i danas čitavo.. U šumi iznad današnjih ostataka vile nalazi se i staro tenisko igralište.

Vila Rebar podignuta je prema projektu Ivana Zemljaka i dograđivana u periodu nakon Drugog svjetskog rata. U vrijeme Drugog svjetskog rata vilu je koristio Ante Pavelić kao vlastitu rezidenciju i ona je na neki način bila njegovo “Orlovo gnijezdo”.

Pavelić je oko Vile Rebar dao izgraditi nekoliko bunkera i tunelsko sklonište u sklopu vile. Vila je povezana s tim bunkerima uskim podzemnim evakuacijskim tunelima. Priča se da je navedena mreža tunela razgranata od nekadašnjeg sanatorija Brestovec, te da neki od njih vilu Rebar povezuju čak i sa samim centrom Zagreba.

Poslije Drugog svjetskog rata vila je služila kao dječje odmaralište i planinarsko-izletnički dom, a potkraj 50-ih prelazi u vlasništvo ugostiteljskog objekta “Risnjak”. 1980. godine je stradala u požaru (prema nekima požar je bio podmetnut).



U njoj su se održavale svadbe, maturalne večere i brojna događanja. Moglo se prenoćiti i služiti uslugom “dnevnog odmora”. Vikendima je svirala živa glazba. Cijeli drveni dio otišao je u prah i pepeo, a zadržali su se samo kameni temelji.

Ova građevina ostat će simbolom tužnog prekida briljantne karijere dinamovog nogometaša Stjepana Lamze. Naime 1967. godine prilikom proslave pobjede u polufinalnoj utakmici Kupa velesajamskih gradova (pobjede Dinama nad Eintrachtom, 4:0) Lamza je pijan pao s balkona i povrijedio glavu što je trajno utjecalo na njegovu sportsku karijeru.

Naime, Lamzu su poslije par litra ruma zatvorili u sobu da malo odmori, ali se on probao izbaviti preko balkona, no nesretno je pao na glavu. Dinamo je bez njega ipak uspio u finalu s Leedsom osvojiti Kup velesajamskih gradova.

Tramvajem 15 dolazi se do zadnje stanice Gračansko Dolje pred Tunel. Parsto metara lijevo od tunela nalazi se zloglasna vila.

Devedesetih godina prošlog stoljeća u tunelima i skloništima oko vile su navodno bile organizirane divlje zabave zagrebačke mladeži. Sve je krenulo techno-rave zabavom Under City Rave koja se je 1993. godine održala u Tunelu Griču ispod Zagreba, a o zabavi je izvještavao i MTV.

Danas se ona nalazi pod upravom Parka prirode Medvednica, te oni nadziru objekt, ali njena obnova zasad nije u planu.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI