UKLJUČIT ĆE SE I ON: Joe Biden pridružuje se summitu NATO-a u Bukureštu

Američki predsjednik Joe Biden pridružit će se u ponedjeljak virtualnom samitu istočnoeuropskih NATO članica u Bukureštu, rekao je rumunjski predsjednik Klaus Iohannis, a fokus samita bit će na sigurnosti crnomorske regije i Ukrajine.

Samit Devetorke iz Bukurešta, skupine europskih zemalja na istočnom rubu NATO saveza, zajednički će predvoditi Iohannis i poljski predsjednik Andrzej Duda, a cilj je koordinacija sigurnosnih pozicija zemalja u regiji.

“Drago mi je što mogu poželjeti dobrodošlicu Joeu Bidenu na samitu Bucharest9, kojemu ću danas biti domaćin u Bukureštu”, tvitao je Iohannis.

“S predsjednikom Andrzejom Dudom, također želimo dobrodošlicu Jensu Stoltenbergu uoči NATO samita, s fokusom na transatlantske veze, NATO 2030, obranu i djelovanja na istočnom boku.”

Biden, generalni tajnik NATO-a, Jens Stoltenberg, i predsjednici Bugarske, Češke, Estonije, Mađarske, Latvije, Litve i Slovačke skupu će se pridružiti video linkom.



“U priopćenju koje će devetorka objaviti nakon sastanka, bit će govora o sigurnosti u crnomorskoj regiji i povezanim problemima sigurnosti u Ukrajini”, rekao je novinarima čelnik poljskog Ureda za nacionalnu sigurnost, Pawel Soloch.

Ranije ovaj mjesec, Washington je rekao da bi mogao povećati sigurnosnu pomoć Kijevu nakon što je Rusija preselila vojsku blizu svoje granice s ukrajinskom istočnom regijom Donbas, gdje je ukrajinska vojska u sukobu sa separatistima koje podupire Moskva.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI