UKRAJINCI OBJAVILI VELIKU VIJEST: Ponovno su preuzeli kontrolu nad nuklearkom u Černobilu

Ukrajinska nuklearna kompanija Energoatom objavila je u četvrtak da je većina ruskih snaga koje su okupirale nuklearku u Černobilu napustila elektranu i da je ostao samo mali broj vojnika.

Iako su Rusi zauzeli Černobil vrlo brzo nakon početka invazije 24. veljače, ukrajinski radnici nastavili su nadzirati spremnike s istrošenim nuklearnim gorivom i ostatke reaktora koji je eksplodirao 1986.

“Možemo potvrditi da su okupatori, koji su zauzeli nuklearku u Černobilu i ostala postrojenja u zabranjenoj zoni, u dva konvoja krenuli prema granici između Ukrajine i Bjelorusije”, priopćilo je Energoatom.

Manji broj ruskih vojnika je ostao u Černobilu, dodala je tvrtka ne navodeći pojedinosti, ali je navela da su se ruske snage povukle i iz obližnjeg mjesta Slavujča gdje žive zaposleni u nuklearki.

Te informacije zasad nisu potvrdile ruske vlasti koje su ranije opovrgnule da su njihove snage odgovorne za povećan rizik u ukrajinskim nuklearnim postrojenjima.

Ukrajina je nekoliko puta izrazila zabrinutost za sigurnost Černobila i tražila da se Rusi povuku, jer zbog njih nije  bila moguća pravovremena izmjena radnika.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI