UKRAJINCI SE PRISJETILI HOLODOMORA! Zelenski: ‘Nekada su nas htjeli uništiti glađu – sada mrakom i hladnoćom. Ne možemo biti slomljeni’

Foto: Guliver Image/State Emergency Service of Ukraine/Ilustracija

Rat u Ukrajini traje već 276 dana, a velikih pomaka na bojištu za rusku ili ukrajinsku stranu trenutno nema. Unatoč tome, jasnih signala za spremnost na pregovore još nema.

Bombardiranje se u subotu nastavilo u dijelovima Ukrajine, a zabilježeni su udari u središnjim regijama. Vlasti u Dnjipru, u središnjoj Ukrajini, priopćile su da infrastruktura nije oštećena u današnjim udarima, ali bez obzira na to može doći do nestanka struje.

U međuvremenu su i u gradu Nikopolju izvijestili o brojnim granatama. Valentin Rezničenko, guverner regije, rekao je da je oko 60 projektila lansirano na grad tijekom noći, ali nema izvještaja o žrtvama.

U svjetlu svijeća, 91-godišnja baka kaže da se boji kako pada noć, što njezin stambeni blok u Kijevu ponovno u mraku. Ana Abrosimova pala je tijekom nestanka struje ovog tjedna i ozlijedila noge. Previše je slaba da bi se preselila na sigurnije mjesto, prenosi Sky News. Stojeći u hodniku svog urednog stana na prvom katu je rekla: “Živim u noćnoj mori”.

Ruski raketni napadi na ukrajinsku opskrbu strujom i vodom pretvorili su domove ljudi, poput njezina, u novu liniju bojišnice dok Putin pokušava slomiti njihovu volju za otporom, ali Ana, koja živi sa svojom odraslom unukom, kaže da je odlučna preživjeti, spremila je boce vode u svoj hodnik i zamotala lonce juhe u deke kako bi ih zagrijala.



Stojeći pokraj zidnog ukrasa na kojem na engleskom jeziku piše “Ljubav – Sreća – Radost”, je zavapila: “Hitno želim doživjeti pobjedu i vidjeti kako je sve gotovo.”

“Ali prošla je skoro godina otkako je taj bandit Putin započeo rat protiv nas. Zar on nema srama?”, pita se baka.

Ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova optužilo je Rusiju da koristi “genocidnu” taktiku sovjetskog vođe Staljina i da pokušava “eliminirati” ukrajinski narod.U Kijevu se obilježava 90. godišnjica gladi koja je ubila milijune Ukrajinaca u zimi 1932.-33. U studenom 1932.

Naime, Staljin je poslao policiju da zaplijeni svo žito i stoku s novo kolektiviziranih ukrajinskih farmi, uključujući i sjeme potrebno za sadnju sljedećeg usjeva, a mjesecima su milijuni ukrajinskih seljaka umrali od gladi, što je poznato kao Holodomor, odnosno “smrt glađu”, a američki povjesničar sa Sveučilišta Yale Timothy Snyder opisao ga je kao “jasno smišljeno masovno ubojstvo”.

U priopćenju objavljenom u subotu, ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova je priopćilo: “Na 90. obljetnicu Holodomora 1932.-1933. u Ukrajini, ruski genocidni agresorski rat ima isti cilj kao i tijekom genocida 1932.-1933.: eliminaciju ukrajinske nacije i svoju državnost.”

“Nekada su nas htjeli uništiti glađu – sada mrakom i hladnoćom. Ne možemo biti slomljeni,” poručio je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, govoreći o ruskim napadima na ukrajinsku infrastrukturu.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI