UKRAJINSKI PREDSJEDNIK ZELENSKI: ‘U Donjecku je pakao, vode se krvave bitke, a i Hersonu su Rusi uništili infrastrukturu za struju, vodu…’

Foto: Volodimir Zelenskij/Twitter

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski kaže da je ukrajinska vojska uspostavila kontrolu nad više od 60 naselja u regiji Herson i da se u gradu Hersonu provode “stabilizacijske mjere”.

Dodao je da je ruska vojska uništila svu kritičnu infrastrukturu u Hersonu prije nego što je pobjegla, uključujući komunikacije te opskrbu vodom, grijanjem i električnom energijom.

“Prije bijega iz Hersona okupatori su uništili svu kritičnu infrastrukturu: komunikacije, vodu, grijanje, struju”, rekao je Zelenski.

“Rusi posvuda imaju isti cilj: poniziti ljude što je više moguće. Ali mi ćemo sve vratiti, vjerujte mi”, nastavio je.

“Policija je pokrenula stabilizacijske mjere”, rekao je i dodao da je dosad uklonjeno gotovo 2000 mina i neeksplodiranih granata.



Postoji određena razina zabrinutosti da bi Rusija mogla pojačati napade na Ukrajinu nakon povlačenja iz Hersona. Rusija je nedavno izvršila osvetničke napade na gradove, uključujući glavni grad Kijev, nakon ukrajinskih uspješnih ofenziva na bojnom polju.

Ukrajina je uspjela provesti uspješne operacije u Hersonu i drugdje djelomice zbog toga što je regija Donjeck pružila snažan otpor opetovanim ruskim napadima, rekao je Zelenski.

“Ondje je pravi pakao, svaki dan vode se krvave bitke”, rekao je.

“No naše se postrojbe brane hrabro – trpe užasan pritisak okupatora, čuvaju naše obrambene linije”, rekao je.

“Zahvaljujući jakoj obrani u Donjeckoj regiji, možemo izvoditi ofenzivne operacije na drugim frontovima. Zahvaljujem svim našim vojnicima koji su branili Ukrajinu u ovim posebno teškim borbama u Pavlivki, Marinki, Pervomajskoj i Avdivki”, rekao je Zelenski.

Vlasti u gradu Hersonu uvele su policijski sat radi sigurnosti stanovnika, rekao je u videoporuci načelnik regionalne vojne uprave Jaroslav Januševič.

“Naš zadatak je osigurati sigurnost vašeg života. Stoga smo prisiljeni uvesti policijski sat od 17 do 8 sati. Odgovarajuću naredbu potpisao je načelnik vojne uprave grada Hersona”, rekao je. Januševič je također upozorio da će izlazak i ulazak u grad biti ograničeni zbog razminiranja.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI