UMIROVLJENICI NA KOLJENIMA, UDRUGE POSLALE ALARMANTNO PISMO! ‘Poduzmite hitne za zaustavljanje siromaštva, njihov je standard očajan’

screenshot/hrt/ilustracija

“Umirovljeničke udruge Sindikat i Matica umirovljenika pozivaju Vladu Republike Hrvatske da poduzme hitne mjere za zaustavljanje siromaštva umirovljenika i sve većeg pada realne vrijednosti mirovina, pogoršanog uslijed nezaustavljivog porasta inflacije te cijena hrane i energenata. Pozdravljamo najavljene mjere smanjenja PDV-a na energente, ali izražavamo sumnju da će od toga biti koristi za potrošače, jer unatoč smanjenju PDV-a na hranu, cijene prehrambenih proizvoda su porasle u ovoj godini za oko 30 posto. I sam premijer spominje kako su, primjerice, sadašnje cijene električne energije za oko deset puta niže od tržišnih, čime i sam ukazuje na opravdanost povećanja cijena.

Pred 75 posto hrvatskih umirovljenika je razdoblje gladi i smrzavanja, jer je upravo toliki udjel mirovina ispod hrvatske linije siromaštva. K tome, udjel prosječne mirovine u lipnju od 2.707 kuna u odnosu na prosječnu neto plaću od 7.711 kuna je iznosio 35,1 posto, što znači da realna i relativna vrijednost mirovina tone iz mjeseca u mjesec, a mirovine su potonule na dno europske ljestvice. Od vidljive koristi neće biti ni najnovije usklađivanje mirovina za 6,18 posto, jer je to i trostruko manje od stvarne inflacije i rasta cijena proizvoda i usluga koje koriste umirovljenici.

Zbog navedenog očajnog i ponižavajućeg položaja umirovljenika u Hrvatskoj, te visoke stope smrtnosti umirovljenika zbog pandemije i teških socijalno-ekonomskih uvjeta života, Sindikat i Matica umirovljenika podnose sljedeće zahtjeve:

  1. Umirovljeničke udruge traže da se svima koji su umirovljeni prema Zakonu o mirovinskom osiguranju nakon 1.1.1999. godine mirovine trajno povećaju za deset posto, jer su za toliko zakinuti tadašnjom mirovinskom reformom i utvrđivanjem prve aktualne vrijednosti mirovina (AVM).
  2. Pozivamo na hitnu promjenu modela usklađivanja mirovina dva puta godišnje i to na način da se mirovine usklađuju u stopostotnom iznosu povoljnijeg indeksa rasta cijena ili plaća. No, i tu tražimo socijalnu intervenciju na način da se mirovine do 2.000 kuna indeksiraju za 120 posto, a od 2.000 do 4.000 za 110 posto.
  3. Potrebno je uključiti umirovljenike s mirovinama do 1.500 kuna u pravo na mjesečni energetski vaučer do 400 kunaa one s mirovinama od 1.500 do 4.000 kuna na vaučer do 200 kuna, što trenutno mogu ostvariti samo primatelji nacionalne naknade i zajamčene minimalne naknade.
  4. Tražimo da se kao antiinflacijska mjera do kraja godine isplati još jedno jednokratne novčano primanje svim umirovljenicima i to u sljedećim razredima: mirovine do 1.700 kuna – 1.200 kuna; od 1.700 do 2.200 kuna – 900 kuna; od 2.200 do 3.200 kuna – 600 kuna, te od 3.200 do 4.200 – 400 kuna.

Očekujući brzo i socijalno osjetljivo reagiranje hrvatske Vlade, ostajemo  u pripremi za daljnje aktivnosti za realizaciju ovih zahtjeva”, piše u pozivu umirovljeničkih udruga upućenoj Vladi RH.

Podsjetimo, premijer Plenković je na sjednici Vlade u svojoj uvodnoj riječi kazao sljedeće:



”Vlada radi na paketu mjera kako bismo ublažili posljedice energetske krize, jer su cijene energenata na tržištima zaista toliko velike da većina naših građana nije ni svjesna da plaćaju mjesečno struju više od 10 puta jeftiniju od tržišne cijene”, rekao je Plenković.

“Zašto građani i dalje imaju struju kao da toga nema? Zbog političke odluke naše hrvatske vlade. Jeste me dobro razumjeli?”, dodao je premijer prilikom posjetu Rijeci. No premijer je jednu činjenicu zaboravio, a ta je da nam je životni standard među najlošijima u Eu, točnije od nas je gora samo Bugarska. A taj loš životni standard možda najgore osjete upravo umirovljenici i naši stariji građani.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI