UMIROVLJENICI NA RUBU EGZISTENCIJE: Sa suzama u očima ističu kako to ‘nije život nego preživljavanje’

Foto: Pixabay

U doba gospodarske krize i inflacije među najugroženije građane spadaju umirovljenici. Unatoč subvencijama države i lokalne samouprave, sve više naših najstarijih sugrađana živi na rubu egzistencije. Oni s najnižim mirovinama ovise o pomoći Crvenog križa i djece. Za HRT su riječki umirovljenici rekli “kako to nije život nego preživljavanje”.

Da situacija već izmiče kontrole dokaz je i to što su ponekad djelatnici Crvenoga križa jedina lica koja umirovljenici vide. Iako imaju malo, i to malo nude gostima. S mirovinom manjom od 1.700 kuna u Rijeci živi 560 umirovljenika. Još 150 ljudi starijih od 65 godina nema nikakva primanja.

“Sve manje jedemo, priuštimo si zahvaljujući djeci. Ne trošimo ni na garderobu, na izlaske. Ne idemo nikuda puno, ne možemo. Tako da je stvarno žalosno”, rekla je Ana Stevanović, umirovljenica iz Rijeke.

Nekoliko su puta, dodaje Borislav Stevanović, planirali ići u toplice. Ali ne mogu uštedjeti, ne mogu živjeti kako su nekad živjeli.

Iz Crvenog križa ističu kako neki znau i plakati.



“Počnu suze i onda i ja s njima. Teško se onda rastati, a ne možeš ljudima pomoći”, rekla je Dolores Meštrović.

Voditelj Odjela ugostiteljstva riječkog Crvenog križa Damjan Miletić je istaknuo kako bi bio “najsretniji kad bi broj takvih korisnika padao, međutim on iz dana u dan raste”.

Grad Rijeka godišnje iz proračuna za sve oblike pomoći ugroženim umirovljenicima izdvaja oko 7 milijuna kuna.

“Imamo nove umirovljenike sa izrazito niskim primanjima odnosno mirovinama. Nažalost, to ne bi trebala biti socijalno ugrožena skupina, ali jest”, naglasila je Karla Mušković,  pročelnica Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Rijeke.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI