UMIROVLJENIKE ČEKA ‘MED I MLIJEKO’? Ove godine imat će rekordno povećanje mirovine, ali je inflacija sve veća

Foto: Vojko Basic / CROPIX

Stižu li umirovljenicima svjetliji dani? Sudeći prema najavama, ove godine bi trebali dobiti rekordno povećanje mirovina u dva kruga usklađivanja. Uz to, zakonodavac priprema povoljnije uvjete za dobivanje obiteljske mirovine, a očekuje se i povećanje najniže mirovine.

Precizni podaci o povećanju mirovina bit će poznati te u srpnju kada se objave podaci o stopama inflacije i prosječnoj plaći. Prema nekim informacijama, povišica za umirovljenike mogla bi nadmašiti rekord iz 2008.godine, kad je rast iznosio 4,05 posto.

Saborski zastupnik HSU-a Željko Šemper rekao je za portal Mirovina.hr kako bi drugo ovogodišnje usklađivanje trebalo iznositi oko 5,75 posto. To znači da bi prosječna mirovina od 2701 kunu porasla za oko 155 kuna.

Podsjetimo, formula za usklađivanje mirovina je 70 i 30, ovisno o tome koji je indeks povoljniji. Kako je trenutno viša stopa inflacije, udio inflacije će iznositi 70 posto, a rasta plaća 30 posto. Kad se uključi indeksacija iz prvog dijela godine, koja je iznosila 2,24 posto, ukupan porast mirovina u ovoj godini mogao bi dosegnuti oko osam posto.

No, problem je ako inflacija nastavi rasti, ni ovo nominalno velik rast mirovina neće pokriti rast cijena. Što znači da će kupovna moć većine umirovljenika vjerojatno biti manja nego prošle godine unatoč rekordnoj povišici mirovina.



Što se tiče obiteljske mirovine, riječ je o najvećem reformskom zahvatu u ovom mandatu Vlade, i prema njemu korisnici obiteljske mirovine moći će zadržati svoju mirovinu i koristiti dio mirovine preminulog partnera. Do sada je to funkcioniralo na način da partner je mogao birati između svoje i 70 posto mirovine preminulog partnera.

Još nije poznato koliki bi dio mirovine bio nasljedan, ne govori se da neće biti jedinstvenog postotka, nego će on ovisiti o visini mirovine preživjelog partnera. To znači da što niža mirovina, veći bi bio postotak nasljeđivanja i duljini korištenja mirovine preminulog partnera, a što je mirovina dulje korištena, postotak nasljeđivanja bio bi manji.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI