Umjetnička instalacija “Stog sijena” postavljena u središtu Rijeke

Matija Djanjesic/Cropix

Skulpturalna instalacija Ivana Kožarića “Stog sijena” postavljena je u četvrtak u riječkom gradskom središtu, a do veljače simbolički će označavati ‘početak žetve kulturnih događanja u godini Europske prijestolnice kulture‘, izvijestili su iz Rijeka 2020. EPK.

Kožarićeva ‘privremena skulptura’ “Stog sijena”, sačinjena je od bala sijena, a na Trgu 128. brigade Hrvatske vojske postavio ju je Muzej moderne i suvremene umjetnosti, uz potporu obitelji Kožarić i podršku gradskog Komunalnog poduzeća, čiji su djelatnici izradili stog.

“Stog sijena” je postavljen kao dio programskog pravca ‘Doba moći’ projekta EPK.

To je, inače, ponovna izvedba Kožarićeve instalacije, prvi put postavljene u Dubrovniku ispred Kneževa dvora u okviru izložbe „Otok“ 1996. godine.

U Rijeci se rad predstavlja kao prva u nizu umjetničkih intervencija u javnom prostoru u sklopu projekta ‘Izvrnuti džep’, unutar kojeg umjetnici i kustosi preobražavaju i personaliziraju urbane lokalitete, integrirajući umjetnost u rutinu svakodnevice, s naglaskom na pitanjima gostoprimstva i tolerancije, navodi Rijeka 2020.



‘Premješteno iz svoga prirodnog okoliša i vremena u kojem se inače skuplja, sijeno zbijeno oko središnjeg štapa pojavljuje se kao začuđujući totem javnog prostora, kao nagovještaj ruralnog, uz glavni simbol urbanosti – riječko Korzo. U karnevalskom periodu, neposredno nakon adventa, usred zime, Kožarić u javni prostor uvodi teksturu stoga i miris sijena, njegovu propadljivost i prolaznost, potvrđujući svoj nepogrešivi osjećaj za prostor i razigravanje gradskih točaka i simbola’, istaknuto je.

Kipar i akademik Ivan Kožarić, rođen u Petrinji 1921. godine, diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, gdje djeluje kao slobodni umjetnik. Izlagao je na mnogim važnim međunarodnim izložbama kao što su Biennale u Veneciji i Biennale u Sao Paolu. Djela mu se nalaze u brojnim privatnim zbirkama i u muzejima u zemlji i svijetu a više je njegovih skulptura trajno postavljeno u vanjskim prostorima, među kojima su i „Hodač“ na riječkom Korzu, spomenik A.G. Matošu na Strossmayerovom šetalištu u Zagrebu ili „Prizemljeno sunce“ u zagrebačkoj Bogovićevoj ulici. Član je Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU).

Iako je Kožarić u osnovi kipar, njegova praksa uključuje javne spomenike, ready-madeove, elemente performansa, instalacije, konceptualne proklamacije, tekstualne radove, crteže i slike. Sve ih povezuje smisao za humor koji se kreće od suptilne ironije i apsurda do ismijavanja i karnevalizma.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI