Umro Donald Rumsfeld, bivši američki ministar obrane: Bushov čovjek od velikog povjerenja i čovjek koji je ostavio dubok trag na globalnim odnosima

Nekadašnji američki ministar obrane Donald Rumsfeld koji je tu dužnost obavljao u vrijeme  terorističkih napada na New York i Washington 2001. godine i u adminstraciji Geogrea W. Busha. Prvi mandat kao ministar obrane imao je još od 1975. – 1977. u vrijeme predsjednika Geralda Forda.

On je jedan od republikanskih ‘jastrebova’ koji je ostavio velik trag na međunarodnoj politici, umro je u dobi od 88 godina, priopćila je njegova obitelj na njegovu službenom profilu na Twitteru.

“S velikom tugom objavljujemo da je preminuo Donald Rumsfeld, američki državnik i vjerni suprug, otac, djed i pradjed. Otišao je u dobi od 88 godina, okružen obitelji u svom voljenom Taosu u Novom Meksiku, navodi se u kratkom priopćenju.

“Povijest će ga možda pamtiti po njegovim izvanrednim postignućima tijekom više od šest desetljeća javne službe, ali za nas koji smo ga dobro poznavali i čiji su životi zauvijek promijenjeni zbog tog poznanstva, ostat će u sjećanju po beskrajnoj ljubavi prema svojoj supruzi Joyce, obitelji i prijateljima, po integritetu koji je zadržao tijekom života posvećenog svojoj zemlji”, dodaje se u priopćenju.

Invazija na Irak i film

Podsjetimo također  da je tijekom svojeg drugog mandata Rumsfeld je bio jedna od ključnih osoba u planiranju invazija na Afganistan i Irak te je njegov mandat obilježen brojnim kontroverzama.

O njemu je snimljen i film pod nazivom “Nepoznato o poznatom” koji pruža iz prve ruke portret bivšeg ministra obrane, koji je inače izbjegavao da javnost na bilo koji način donosi sudove o njemu.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI