UNATOČ VISOKIM BROJKAMA SRBIJA NAJAVILA NOVE POTEZE: Otvaraju trgovačke centre i škole

Susjedna nam Srbija od idućeg tjedna planira djelomično ublažavanje mjera, a tjedan iza i povratak đaka u škole, uz uvjet da se nastavi tendencija smanjenja zaraza, objavili su u petak dužnosnici u Beogradu dok brojke i dalje svjedoče o više od 3000 zaraženih na dnevnoj razini i oko 8000 oboljelih u bolnicama.

Krizni stožer je na današnjoj sjednici donio je odluku da od ponedjeljka, nastavi li padati broj novozaraženih, počnu raditi trgovinski centri, a tjedan dana potom i da učenici krenu u škole, rekao je novinarima epidemiolog i član tog tijela Branislav Tiodorović poslije jutrošnje sjednice.

Epidemiološka situacija je i dalje izvanredna, konstatirao je Tiodorović, ustvrdivši kako se vidi tendencija smanjenja broja novozaraženih, te da se u bolnicama na dnevnoj razini evidentira više otpuštenih, nego li primljenih na liječenje, a da se u covid ambulantama smanjuje broj prvih pregleda.

No, bolnice su i dalje pune i pod pritiskom, o čemu svjedoče i podaci od četvrtka i srijede, kada je na covid odjelima bilo skoro 8000 pacijenta, 7929 i 7938, sa po više od 260 u teškom stanju i na respiratorima.

Neznatna je i razlika po broju novozaraženih – od 16.055 testiranih uzoraka u četvrtak je potvrđeno 3625 novih zaraza, dok ih je u srijedu, uz približan broj testiranih, bilo 3615.



Nastava na daljinu bi, poslije više od mjesec dana, trebala prestati 19. travnja, uz daljnje lokalne procjene o mogućim žarištima, dok u Kriznom stožeru tvrde kako je broj zaraza ispod epidemiološke razine da bi se đaci mogli svrstati među ugroženi dio populacije.

Tiodorović je novinarima prenio i ocjenu Kriznog stožera da je odziv u kampanji procjepljivanja dobar, a po njegovim riječima, nastavili li se sadašnji trend, “za mjesec do dva” bi se mogao postići kolektivni imunitet.

U Srbiji je, prema podacima od četvrtka, prvu dozu primilo ukupno 1.578.800 građana, a potpuno ih je i prvom i drugom dozom cijepljeno 1.130.000.

Gradske vlasti u srbijanskoj prijestolnici prioćile su da je danas cjepivo primio petstotisućiti građanin Beograda, a zamjenik gradonačelnika Goran Vesić uručio mu je simboličan poklon – vaučer za obiteljsko putovanje.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI