UOČI GLAVNOG ODBORA SDP-a U STRANCI I DALJE VRIJE: Izbačeni članovi peticijom traže povratak u stranku

Photo: Igor Soban/PIXSELL

Pred SDP-om su ponovno burni dani koji su u posljednje vrijeme podosta učestali. Uskoro započinje jesensko zasjedanje Sabora a pitanje kako će izgledati njihov Klub zastupnika.

No prije svega toga održat će se i sjednica Glavnog odbora koja će dati neke odgovore.

A uoči sjednice Glavnog odbora SDP-a u subotu se pred sjedištem stranke okupilo desetak, kako su rekli, nepravedno isključenih članova SDP-a s namjerom prikupljanja potpisa koje će uputiti Statutarnoj komisiji sa zahtjevom da se poništi odluka o raspuštanju i brisanju tri tisuće članova.

Sanja Fresl, kako se predstavila, izbačena članica Predsjedništva mjesne organizacije Novi Zagreb-istok, kazala je da prikupljaju potpise kako bi do kraja ispoštovali proceduru predviđenu Statutom i Statutarnoj komisiji SDP-a uputili kolektivnu žalbu ‘tražeći poništenje besprizornih obavijesti bez imena i prezimena, koje su na svoje adrese primile tri tisuće članova zagrebačke Gradske organizacije’.

“To je jedan suludi potez kojim se uništila petina članova u Zagrebu. Upozoravali smo, još od veljače kada je krenula ta čistka, da se to ne može raditi prije lokalnih izbora, da se time ugrožava rejting stranke i imidž kod građana što su na kraju i pokazali katastrofalni rezultati na lokalnim izborima i nikad niže rejting stranke u zadnja dva mjeseca”, istaknula je Fresl.



Ovom peticijom, naglasila je, želimo da Glavni odbor poništi odluku koja i nije u skladu sa Statutom jer Glavni odbor nikada ni nije donio odluku o raspuštanju članova nego samo tijela gradskih i mjesnih organizacija, a nakon toga je pod krinkom reevidencije izbrisano tri tisuće članova koji su stvarali ovu stranku.

“Mi se ne želimo ponovno učlanjivati nego da nam se vrati status članova SDP-a jer smatramo da sadašnje vodstvo bitno narušava imidž stranke, njeno funkcioniranje, demokratske procedure po kojima je SDP bio poznat kao stranka koja je najviše pridonijela i unutarstranačkoj demokraciji. Ovdje se guši sloboda govora i ne dopušta stavljanje na dnevni red tema koje su od krucijalne važnosti”, poručila je Fresl.

SDP je dosegnuo dno i moramo učiniti sve da pokušamo vratiti stranku pravoj ljevici, kao i povjerenje građana u SDP jer ovako nije dobro, zaključila je.

Glavni odbor okupio se kako bi raspravio prijedlog reforme lokalne samouprave, nova pravila za plaćanje članarina, ali i pravila za unutarstranačke izbore koje namjeravaju provesti do sredine prosinca.

Na dnevnom redu nije predviđena rasprava o članstvu četvero isključenih zastupnika u saborskom Klubu, a glavni ‘okršaj’ na temu četvero bivših SDP-ovih zastupnika koji ne žele izaći iz Kluba očekuje se u utorak za kada je najavljena sjednica tog tijela.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI