UOČI PROSVJEDA ‘Dosta! Uništavanja javnog zdravstva i zanemarivanja zdravlja žena!’: ‘Sve žene u Hrvatskoj imaju pravo na zdravstvenu zaštitu!’

Screenshot/N1

U više hrvatskih gradova u četvrtak se održava prosvjed pod nazivom “Dosta! Uništavanja javnog zdravstva i zanemarivanja zdravlja žena!” u znak solidarnosti s Mirelom Čavajdom i svim ženama kojima su u Hrvatskoj uskraćeni zakonski zajamčen prekid trudnoće i drugi oblici zdravstvene skrbi.

Uoči prosvjeda koji se održava s početkom u 18 sati, istodobno na zagrebačkom Trgu bana Jelačića te u Puli, Rijeci, Sisku, Splitu, Šibeniku, Osijeku, Zadru i na Korčuli, ujutro se održala konferencija za novinare ispred Hrvatskog sabora.

Na konferenciji za medije bili su Branka Mrzić Jagatić (RODA – Roditelji u akciji), Lana Bobić (Platforma za reproduktivnu pravdu) te Ivan Blažević (Zaklada SOLIDARNA).

Na konferenciji za medije je rečeno kako se “zna kakva je zdravstvena skrb u Hrvatskoj”.

“Dosta nam je ovog zdravstvenog sustava koji ne želi, a nekad i ne može, pružiti zdravstvenu skrb svim građanima i građankama Hrvatske”, istaknuli su.



Na upit kako misle ostvariti svoje zahtjeve, naglasili su da će iskoristiti sve mehanizme i u Hrvatskoj i u međunarodnoj zajednici.

“Dok svaka žena nema odgovarajuću skrb za žensko zdravlje. Mi nemamo vlast koja je spremna provoditi postojeći zakon, koja je kompetentna i koja ima hrabrosti provoditi postojeći zakon. Ženama usluge legalnih zahvata nisu dostupni”, rekli su organizatori na konferenciji za medije.

Dodali su kako “nema smisla prozivati one koji rade svoj posao, one koji svakoj ženi u ovoj državi omogućavaju pristup zdravstvenoj skrbi”.

“Treba prozivati one koji svoj posao ne rade. Koliko posto liječnika u Hrvatskoj ima priziv savjesti, to je na njima, ali sto posto žena u Hrvatskoj ima pravo ostvariti zdravstvenu skrb. Dosad se u udruge javilo puno žena, koje su doživjele različite oblike ginekološkog nasilja. Radi se o određenom broju ginekologa koji ne žele prihvatiti suvremene dosege u medicini i koji ne žele prihvatiti da je zdravlje pacijentica na prvom mjestu”, naglasili su organizatori.

Prosvjednu akciju organiziraju udruga RODA, CESI, Zaklada Solidarna, PaRiter, Građanke i građani Rijeke i Platforme za reproduktivna prava.

Podsjetimo, nakon što je ministar zdravstva Vili Beroš objavio da je komisija odobrila prekid trudnoće Mireli Čavajdi, iz RODA-e je stigla obavijest da najavljuju izvanrednu presicu te da ih odluka neće spriječiti u prosvjedu.

Uputili su i priopćenje.

“Poštovane i poštovani,

nakon današnjeg obraćanja ministra Beroša javnosti na izvanrednoj konferenciji na kojoj je priopćio da je Mireli Čavajda komisija odobrila prekid trudnoće, poručujemo da na prosvjed dolazimo JOŠ BJESNIJE! JOŠ GLASNIJE! I JOŠ BROJNIJE!

Institucionalna tortura kojoj je izložena Mirela Čavajda razotkrila je dno koje je javnozdravstveni sustav dotaknuo kada je u pitanju zdravlje žena. U strahu od osude međunarodnih stručnih društava, institucija i sudova ministar Beroš i tim ’eminentnih stručnjaka’ nastavljaju sa zlostavljanjem trudnice.

Ova odluka je pljuska svim onim ženama koje su zdravstveni radnici u Hrvatskoj godinama obmanjivali i protuzakonito im uskraćivali zdravstvenu skrb na koju kako danas saznajemo imaju potpuno pravo.

Zato pozivamo sve građane i građanke da u četvrtak, 12. svibnja 2022 u 18 sati u Zagrebu, Sisku, Osijeku, Rijeci, Puli, Zadru, Šibeniku, Splitu i Korčuli još glasnije viču:

DOSTA! Obmanjivanja žena!

DOSTA! Mučenja žena!

DOSTA! Laži i manipulacija!”, poručili su iz RODA-e.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI