Upozorenje iz BiH: Dolazi novi val migranata

ilustracija

“Mi ćemo tu imati ozbiljnih problema”, upozorio je Mektić.

BiH mediji prenose upozorenje ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića koji je potvrdio kako je pet ilegalnih migranata iz Afganistana pod posebnim nadzorom bosanskohercegovačkih sigurnosnih službi. Razlog tome jest taj što su identificirani kao osobe povezane s terorizmom, dodao je i kako će se konačna odluka o njihovoj sudbini donijeti nakon dodatnih provjera koje se provode.

”Trenutačno su u Imigracijskom središtu u Istočnom Sarajevu, ograničena im je sloboda kretanja i u tijeku su provjere njihovog puta i boravka. Kada se sklopi cijela priča donijet ćemo odluku”, kazao je Mektić novinarima u Sarajevu nakon sastanka operativnog stožera zaduženog za pitanje ilegalnih migracija. Afganistanci su u Bosnu i Hercegovinu ušli ranije tijekom ove godine, a sigurnosne službe uspjele su ih identificirati usporedbom biometrijskih podataka, a osim njih priveden je i Afganistanac pod sumnjom u organizirani kriminal, odnosno krijumčarenje ljudima.

Svima njima, prijeti deportacija u zemlju porijekla, no tek nakon što se prema Mektićevim riječima provedu dodatne mjere. Ono na što valja obratiti pažnju, upozorenje je BiH ministra, koji kaže kako je cijela regija suočena s velikim izazovom, jer migrantskoj krizi po svemu sudeći ne nazire se kraj pa bi s prvim danima proljeća mogao biti pokrenut novi migrantski val iz Turske i Grčke, prema zapadnoj Europi. “Brinu nas informacije koje imamo, a tiču se migrantske krize odnosno (činjenice) da se u Grčkoj nalazi oko 70 tisuća migranata koji su u pokretu i žele ka Europskoj uniji, kao i da je dnevni priliv migranata iz Turske u Grčku od oko 300 (osoba)”, tvrdi BiH ministar dodajući kako nije poznato kojim će rutama migranti krenuti te hoće li to biti preko zapadnog Balkana, ili pak preko Italije, međutim dio njih nedvojbeno će Bosnu i Hercegovinu odabrati kao dio svoje rute- “Mi ćemo tu imati ozbiljnih problema”, upozorio je Mektić.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI