USKOK JE U VELIKOJ AKCIJI, TKO JE MOGUĆA ‘KRTICA’? Uhitili su glavnog ‘admina’ policije, čini se da je odavao tajne informacije

Foto: Goran Mehkek / CROPIX/Ilustracija

Sinoć je započela velika akcija policije i USKOK-a u Zagrebu, a moguće i na još nekim lokacijama u Hrvatskoj.

Najmanje tri osobe, među kojima su visokorangirani službenik za analitiku Ravnateljstva policije i bivši službenik nekadašnje Protuobavještajne agencije (POA) obuhvaćene su akcijom policije i Uskoka koji ih po neslužbenim podacima navodno terete za odavanje tajnih podataka.

Osobe, kako se neslužbeno doznaje zasad nisu uhićene već je riječ o izvidima, a detalji bi trebali biti poznati tijekom današnjega dana.

Policija i Uskok još se nisu oglasili o tom slučaju.

Mediji su objavili da na području Zagreba i moguće na još nekim lokacijama traju pretrage stambenih i poslovnih prostora potencijalnih osumnjičenika.



Proteklih mjeseci provodila se akcija a ciljem otkrivanja ‘krtice’ u Ravnateljstvu policije koja je imala pristup svim najtajnijim bazama podataka policije, a za koju su sumnjali da te podatke distribuira zainteresiranim klijentima. Jučer je kao rezultat te akcije uhićen Damir Osterman (48), informatički znanstvenik i voditelj projekata jačanja i integracije svih baza podataka unutar sustava policije, doznaje Jutarnji list.

Osterman je bio glavni administrator policije te je kao takav imao pristup čitavoj državnoj bazi podataka osoba nad kojima se provode ili su se provodile posebne dokazne radnje, kao i pristup arhivama svih kriminalističkih evidencija, pristup tekućim tajnim operacijama i slično.

Osim za odavanje informacija iz tajnih istraga, Ostermana se tereti da je, sudjelujući kao sukreator postupaka nabave za opremanje policije najsuvremenijom informatičkom opremom, u zamjenu za mito, namjestio taj natječaj kako bi na njemu pobijedila tvrtka Siniše Patačka, predsjednika Udruge privatnih detektiva Hrvatske.

Policija sumnja kako je Ostermanu za namještanje toga natječaja plaćeno oko 200.000 kuna, a da je transakcija obavljena plaćanjem tvrtki u kojoj je Osterman bio prikriveni vlasnik, odnosno direktor.

Osim Ostermana i Patačka u fokusu istražitelja se našao i bivši čelnik zagrebačkog odjela Protuobavještajne agencije (POA) Mario Frlan, poznat iz afere isljeđivanja novinarke Helene Puljiz 2004. godine.

Frlan je krajem 2004. godine smijenjen zbog maltretiranja novinarke Helene Puljiz. Njegovo ime se povezuje i sa skandalom oko propalog šoping-centra Cascade, u kojem je otkriveno kako je šef Zbora prebendara Mijo Gabrić, oštetio Zagrebačku nadbiskupiju za 50 milijuna eura. Frlan je naime poslovni partner Tomislava Marinova koji je nekadašnji šoping centar koji je danas hotel s 4 zvjezdice kupio na javnoj dražbi iz 15. pokušaja za nešto više od 22 milijuna kuna, iako joj je početna joj je cijena bila 179 milijuna kuna.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI