USKOK KREĆE U ISTRAGU! Sedmero osumnjičenih za krijumčarenje migrantima

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

USKOK je krenuo u istragu protiv sedmero osumnjičenih za krijumčarenje migrantima u Republiku Hrvatsku. Radi se o šestorici hrvatskih te jednom državljaninu Bosne i Hercegovine.
Priopćenje USKOK-a prenosimo u u nastavku u cijelosti.

“Osnovano se sumnja da je I. okr., u razdoblju od 10. ožujka do 23. srpnja 2022. na širem području Rijeke, u cilju stjecanja imovinske koristi, nakon što je s nepoznatim sobama iz Srbije i Turske dogovorio prihvat većeg broja stranih državljana koji su ilegalno iz Bosne i Hercegovine ušli u Hrvatsku, a potom i njihov transfer do slovenske granice, organizirao IV. i V. okr. i povezao ih u zajedničko djelovanje.

Radi realizacije aktivnosti zločinačkog udruženja I. okr. je snosio troškove nabave, održavanja i popravaka vozila za prijevoz stranih državljana kao i nabave mobitela za komunikaciju. Ujedno je organizirao i smještaj, čuvanje i daljnji transport ilegalnih migranata do neposredne blizine državne granice sa Slovenijom od kuda su se uz pomoć i vodstvo za sada neutvrđenih osoba kretali kroz šumu, a zatim su prevoženi u Sloveniju uz naknadu od najmanje 150 eura po osobi.

Konkretne upute u vezi broja osoba koje treba preuzeti, mjesta, vremena i lokacija preuzimanja te iskrcavanja osoba kao i cijene usluge prijevoza davao je I. okr., a za vodiče je ujedno organizirao i smještaj te njihov prijevoz iz Rijeke u šumski predio neposredno uz slovensku granicu.

Za prijevoz ilegalnih migranta bili su zaduženi IV. i V. okr. koji su ih osobnim vozilima prevozili dalje prema Sloveniji kako bi im omogućili da izbjegavajući graničnu kontrolu iz Hrvatske prijeđu u Sloveniju.

Na opisani način su I., IV. i V. okr. omogućili nedozvoljeno prebacivanje najmanje 214 ilegalnih migranata i tako zajedno stekli materijalnu korist od 240.750,00 kuna.



Nadalje se osnovano sumnja da je II. okr. kao operativni organizator, u razdoblju od 10. ožujka do 30. lipnja 2022., u cilju stjecanja imovinske koristi, po prethodnom dogovoru s nepoznatom osobom iz Srbije o prihvatu uz novčanu naknadu neograničenog broja stranih državljana koji su ilegalno iz Bosne i Hercegovine ušli u Hrvatsku, kao i njihovom transferu do slovenske granice, organizirao i u zajedničko djelovanje povezao VII. okr. i jednu zasad nepoznatu osobu zaduženu za brigu i smještaj vodiča.

Radi realizacije aktivnosti zločinačkog udruženja II. okr. je organizirao smještaj i čuvanje stranih državljana, njihovu prehranu, a po potrebi odjeću, obuću i tehničke uređaje za punjenje mobitela za vrijeme njihovog boravka na širem području Rijeke. Osim toga je organizirao i njihov daljnji transport do neposredne blizine državne granice sa Slovenijom od kuda su ilegalni migranti izvan graničnog prijelaza prevoženi u Sloveniju a potom i u druge zemlje Europske unije za novčanu naknadu od najmanje 500 eura ili 4.000 kuna po osobi. Pritom su II. i VII. okr., koji je postupao po uputama II. okr., preuzimali ilegalne migranate u blizini državne granice na području Ličko-senjske i Karlovačke županije, a zatim su ih dalje osobnim vozilima prevozili na šire područje Rijeke i prema Sloveniji kako bi im omogućili da izbjegavajući graničnu kontrolu prijeđu iz Hrvatske u Sloveniju.

Sve potrebne konkretne upute u vezi preuzimanja i iskrcavanja stranaca je II. okr. davao VII. okr., pri čemu je svatko od njih imao jasno određenu ulogu s ciljem realizacije plana zločinačkog udruženja.

Na opisani način su II. i VII. okr. omogućili nedozvoljeno prebacivanje najmanje 18 ilegalnih migranata, čime su zajedno stekli materijalnu ukupnu korist od najmanje 39.375,00 kuna.

Također se osnovano sumnja da je III. okr. kao operativni organizator, u razdoblju od 10. ožujka do 12. lipnja 2022., na širem području Rijeke, u cilju stjecanja imovinske koristi, po prethodnom dogovoru s nepoznatom osobom iz Srbije o prihvatu uz novčanu naknadu neograničenog broja stranih državljana koji su ilegalno iz Bosne i Hercegovine ušli u Hrvatsku, kao i njihovom transferu do slovenske granice, organizirao i u zajedničko djelovanje povezao VI. okr. i jednu zasad nepoznatu osobu zaduženu za brigu i smještaj vodiča.

Radi realizacije aktivnosti zločinačkog udruženja III. okr. organizirao je boravak ilegalnih migranata na širem području Rijeke i njihov daljnji transport do slovenske državne granice od kud su uz pomoć vodiča prevoženi u Sloveniju, a potom i u druge zemlje Europske unije uz naknadu od najmanje 150 eura po osobi.

Tako su III. i VI. okr., koji je postupao po uputama III. okr., osobnim vozilima ilegalne migrante preuzimali u Rijeci te ih zatim prevozili prema Sloveniji kako bi im omogućili nezakonit izlazak iz Hrvatske u Sloveniju, s time da je radi realizacije plana zločinačkog udruženja III. okr. davao konkretne upute vezane za postupanje s ileganim migranitma.

Na opisani način su III. i VI. okr. omogućili nedozvoljeno prebacivanje najmanje 19 ilegalnih migranata i tako zajedno stekli materijalnu korist od ukupno najmanje 7.312,00 kuna”, stoji u priopćenju USKOK-a.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI