USKOK OBJAVIO PRIOPĆENJE I SVE DETALJE: Evo za što se terete uhićeni policajci vezani uz slučaj Josipe Rimac

Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX

Po nalogu USKOK-a su uhićeni suspendirani načelnik policijske postaje Omiš Vlado Perkušić te bivši šef gospodarskog kriminaliteta splitsko-dalmatinske policije Ivan Lozić, neslužbeno zbog snimki razgovora iz istrage protiv nekadašnje kninske gradonačelnice Josipe Rimac.

Perkušića i Lozića, koji su početkom veljače bili suspendirani zbog sumnji u zlouporabe položaja i ovlasti te poticanje, danas su na nalog Uskoka uhitile njihove kolege iz splitske policijske jedinice za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta.

USKOK je poslijepodne objavio za što ih tereti. Priopćenje prenosimo o cijelosti:

USKOK je, na temelju kaznene prijave PNUSKOK-a, donio rješenje o provođenju istrage protiv devet hrvatskih državljana (1965., 1967., 1981., 1992., 1994., 1956., 1986., 1963., 1966.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti te poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti, navodi se u priopćenju.

Osnovano se sumnja da je I. okr., u razdoblju od 1. veljače 2020. do 9. studenoga 2021. u Omišu, kao načelnik Policijske postaje Omiš, zadužen za poduzimanje mjera i radnji u cilju sprječavanja prekršaja, njihovog otkrivanja i prikupljanja podataka o prekršajima i počiniteljima, na traženja II. do IX. okr. da se njima i osobama koje su im bliske ne evidentira počinjenje prometnih prekršaja, navedeno osigurao u nakani da im pribavi nepripadajuću korist u vidu nesankcioniranja za počinjene prekršaje.Tako je, nakon pojedinog traženja i utvrđivanja da navedeni okrivljenici ne ispunjavaju uvjete za izdavanje mjera upozorenja, I. okr. pretraživao Informacijski sustav i evidencije MUP-a te, ovisno o vrsti prekršaja za koje se terete, pronalazio osobne podatke njima bliskih osoba i poznanika koji ispunjavaju uvjete za izdavanje mjera upozorenja odnosno osoba koje su se odselile iz Hrvatske, koje nemaju prijavljeno prebivalište ili koje su nakon počinjenja prekršaja preminule.

Potom je, znajući da te osobe nisu počinitelji prekršaja, nalagao nadležnim policijskim referenticama da obrasce dostavljene počiniteljima prekršaja s obavijesti o počinjenom prekršaju ispune podacima tih osoba. Ujedno je počinitelje prekršaja upućivao da u dostavljene im obrasce upišu iste podatke. Nakon toga je davao upute da se za preminule osobe obustavi postupak, a da se za preostale osobe izdaju pisana upozorenja koja je vlastoručno potpisivao.

Osim toga se osnovano sumnja da je II. okr., u razdoblju od 3. ožujka 2020. do 24. svibnja 2021. u Splitu, kao policijski službenik Sektora kriminalističke policije PU splitsko-dalmatinske, jednom novinaru protivno odredbama više zakona dostavljao podatke koji su mu nedostupni kao neovlaštenoj osobi.

Tako je II. okr. prikupljao i novinaru dostavljao podatke o osobama, policijskim mjerama i radnjama, izvidima i rezultatima kriminalističkog istraživanja nad tim osobama koje je provodila služba u kojoj je raspoređen, kao i onima koje su provodile druge ustrojstvene jedinice PU splitsko-dalmatinske, znajući da je riječ o tajnim podacima. Na temelju tih podataka novinar je objavljivao opsežne i detaljne novinske članke o osobama protiv kojih se provode policijske mjere i radnje, izvidi i kriminalistička istraživanja.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI