USKOK ODLUČIO! Traži se istražni zatvor za Dumbovića i ostale osumnjičene

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Nakon što je u utorak uhićen bivši petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović, njegov sin te još trojica poduzetnika, USKOK je u srijedu objavio nove detalje. U priopćenju su naveli kako traže da se za njih odredi istražni zatvor.

Evo što traže:

“USKOK je, na temelju kaznene prijave PU sisačko-moslavačke i u suradnji s PNUSKOK-om i Samostalnim sektorom za financijske istrage Porezne uprave, donio rješenje o provođenju istrage protiv petorice hrvatskih državljana (1956., 1982., 1979., 1976., 1978.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela nezakonitog pogodovanja i pomaganja u nezakonitom pogodovanju.

Osnovano se sumnja da je, u razdoblju od listopada 2019. do svibnja 2021. godine u Petrinji, I. okr., kao gradonačelnik Grada Petrinje, sa svojim sinom II. okr., kao prokuristom i stvarnim voditeljem poslovanja trgovačkog društva u kojem je osnivač bila supruga II. okr., dogovorio da će u okviru svojih ovlasti poduzimati radnje kako bi tom trgovačkom društvu osigurao dobivanje unosnih poslova od Grada Petrinje, iako je znao da je u provođenju postupka javne nabave dužan biti nepristran i suzdržavati se od postupanja u korist trgovačkih društava najbližih srodnika i njihovih osobnih interesa. U tom cilju su I. i II. okr. dogovorili s III., IV. i V. okr. da će njihova trgovačka društva i obrt u postupcima javne nabave naručitelja Grada Petrinje, a koji su od interesa za II. okr. i društvo kojim upravlja, podnositi ponude te po njihovom odabiru prepustiti izvođenje radova navedenom društvu, pri čemu će u građevinskoj dokumentaciji prikrivati da je društvo pod kontrolom II. okr. stvarni izvođač radova.

Tako su u četiri navrata u postupcima nabave radova za Grad Petrinju, uključujući i nabavu radova za građenje platoa radi postavljanja privremenih montažnih objekata za stambeno zbrinjavanje osoba stradalih u potresu, najprije odabirane ponude društava i obrta III. do V. okrivljenika, koji su potom, sukladno prethodnom dogovoru s I. i II. okr., prepuštali izvođenje radova društvu pod kontrolom II. okrivljenika. U dva postupka nabave I. okr. je donosio odluke kojima je odabirao navedene ponuđače, dok je u dva navrata određivao da se inicijalna ponuda uputi točno određenom društvu. Pritom je u jednom navratu davao naloge IV. okr. da prepusti izvođenje radova društvu od III. okr., koji je pak iste te radove dodijelio društvu kojem je upravljao II. okrivljenik.



Društvo kojim je upravljao II. okr. je izvelo i naplatilo prepuštene radove, pri čemu su sukladno dogovoru III. i IV. okr. sačinili dokumentaciju o izvođenju radova na način da nisu iskazali sudjelovanje društva pod kontrolom II. okrivljenika. Na opisani način okrivljenici su društvu kojim upravlja II. okr. protuzakonito osigurali dodjelu poslova u vrijednosti od najmanje 9.167.944,68 kuna.

USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložio određivanje istražnog zatvora protiv svih okrivljenika”, piše u priopćenju USKOK-a.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI