USKOK PODIGNUO NOVE OPTUŽNICE: Evo za što terete bivšeg gradonačelnika Požege i njegova zamjenika

Foto: Borna Filic/PIXSELL

USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Osijeku podigao optužnicu protiv dvojice hrvatskih državljana (1972., 1982.) zbog počinjenja kaznenog djela trgovanja utjecajem. (24. 9. 2021.)
Optužnicom se okrivljenicima stavlja na teret da su tijekom siječnja 2020. godine, prvookrivljeni koristeći se autoritetom gradonačelnika Grada Požege i drugookrivljeni koristeći se autoritetom zamjenika gradonačelnika Grada Požege te predsjednika skupštine trgovačkog društva Komunalac Požega d.o.o. (dalje Komunalac), u kojem trgovačkom društvu Grad Požega ima većinski osnivački udio, zatražili od direktora Komunalca da postupak nabave za izradu energetskih certifikata i glavnih projekata za energetsku obnovu stambenih zgrada kojima je to društvo upravitelj, protivno interesima suvlasnika navedenih stambenih zgrada, provede tako da pogoduje točno određenim izvođačima.
Tako su okrivljenici od njega tražili da Komunalac u postupku nabave za svaku pojedinu stambenu zgradu uputi pozive za dostavljanje ponuda za obavljanje navedenih usluga onim ponuditeljima na koje ga oni upute, a da će potom ti ponuditelji u skladu s dogovorenim osigurati još dvije ponude drugih ponuditelja te će svoje ponude međusobno uskladiti na način da najpovoljniji ponuditelji budu upravo oni izvođači koje su odredili okrivljenici pri čemu bi se postigle najviše moguće cijene za koje bi se moglo ishoditi sufinanciranje, na što direktor Komunalca nije pristao, navodi se u priopćenju USKOK-a.
Podjsetimo, Puljašić je 14. siječnja podnio ostavku na mjesto HDZ-ovog zastupnika u Hrvatskom saboru. Istoga dana je Županijsko državno odvjetništvo u Slavonskom Brodu podiglo optužnicu protiv Puljašića zbog subvencijske prijevare u iznosu od milijun kuna, koje je na temelju krivotvorene dokumentacije, za dogradnju osnovne škole gradu isplatilo Ministarstvo regionalnog razvoja i EU fondova.
Puljašić je 21. siječnja smijenjen s mjesta predsjednika gradskog odbora HDZ-a te je podnio ostavku na mjesto potpredsjednika županijske organizacije HDZ-a, a Mario Pilon na mjesto člana u tom stranačkom tijelu.

 

Kako su mediji još ranije pisali istražiteljski izvidi počeli još u travnju prošle godine zbog sumnje u namještanje poslova energetske obnove više stambenih zgrada kojima upravlja požeška gradska tvrtka Komunalac.

Javnost je za aferu namještenog subvencioniranja doznala nakon što su mediji objavili Vitezov tajno snimljeni razgovor s Puljašićem u kojem ga on nagovara na kršenje zakona u poslovima oko energetske obnove.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI