Uskok tvrdi da nije izvor Varginog iskaza objavljenog u Jutarnjem listu

Uskok je u utorak priopćio da “nije izvor informacija” za tekst u Jutarnjem listu koji je u broju od ponedjeljka objavio dijelove istražnog iskaza uhićenog informatičara Franje Varge koji se od uhićenja u aferi SMS nalazi u istražnom zatvoru.

“Uskok nije izvor informacija koje su 26. studenoga 2018. objavljene u jednom dnevnom listu. Nadalje, iako istraga, sukladno zakonskim odredbama, nije tajna nego nejavna, Uskok smatra da objavljivanje sadržaja provedenih dokaznih radnji tijekom istrage šteti probicima kaznenog postupka”, priopćio je Uskok u utorak poslijepodne na svojoj internetskoj stranici.

Bivšega policijskog informatičara Vargu Uskok sumnjiči da je u postupku koji se vodio protiv bivšeg čelnika Dinama Zdravka Mamića, njegova brata Zorana Mamića, bivšega Dinamova direktora Damira Vrbanovića i poreznika Milana Pernara na osječkome Županijskom sudu izradio lažnu SMS prepisku između bivšega glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana i jednog suca koji je u tom predmetu bio član sudskoga vijeća, a po kojoj je Cvitan prije objave prvostupanjske presude pritiskom na suca tražio da donese osuđujuću presudu.

Osim toga tužiteljstvo tvrdi da je Varga, prije izrade pisanog otpravka osuđujuće presude, protiv koje se može podnijeti žalba Vrhovnom sudu, izradio novu lažnu korespondenciju o navodnom utjecaju na suce Vrhovnog suda koji bi odlučivali o žalbi okrivljenika kako bi je predao Zdravku Mamiću s namjerom da je on iskoristi u žalbenom postupku.

Zbog sumnje da je Vargi dojavio da je pod istražnim mjerama i da mu se sprema uhićenje, u istražnom je zatvoru i Blaž Curić, vozač potpredsjednika Vlade Tomislava Tolušića te kum zamjenika predsjednika HDZ-a Milijana Brkića.



Osim o svom odnosu sa Zdravkom Mamićem Varga u objavljenom iskazu govori i o suradnji s bivšem predsjednikom HDZ-a Tomislavom Karamarkom, zamjenikom Milijanom Brkićem, ali i nekadašnjim vlasnikom Argokora Ivicom Todorićem.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI