USKORO GLASANJE O POVJERENJU ZLATI ĐURĐEVIĆ: Pupovac otkrio hoće li je podržati

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Sabor će u podne glasati o prijedlogu predsjednika Zorana Milanovića da se za predsjednicu Vrhovnog suda imenuje Zlata Đurđević.

Milorad Pupovac (SDSS) je na konferenciji za novinare rekao kako SDSS neće podržati Đurđević.

“Nakon razdoblja značajnog utjecaja političke moći 90-ih na stanje u pravosuđu, utjecaj na pravosuđe na različite načine rezultirao je oslabljivanjem profesionalnosti u pravosuđu, što i danas predstavlja prepreku za reformu pravosuđa, ali i razlog da se reforma napravi”, rekao je Pupovac.

“U njezinom otvorenom pismu pročitao sam ocjene samopohvale, pa ću se suzdržati od mojih ocjena pohvale. Šteta što je cijeli postupak započeo svojevrsnom proceduralnom prečicom i što je nakon toga započelo nešto što je destruiralo javnu raspravu. Da je bilo drugačije, sklon sam vjerovati, da bi Đurđević bila ozbiljan kandidat. Ovako, pretvorilo se to u sve drugo osim u raspravu što je potrebno napraviti. Ona nije zaslužila napade i objede s različitih strana”, rekao je Pupovac.

Komentirao je i način na koji je pokrenut izbor za predsjednika Vrhovnog suda.
“Do sada je to bilo na razini privatnih dogovora. Sada smo dobili stanje da je javna rasprava bila otvorena, glasna i javna. Ali to ne znači da je njezin ishod bio bolji. Zato što je u dobroj mjeri počivala na voluntarizmu i destrukciji javne rasprave. Na omalovažavanju i klevetanju svih koji su drugačije mislili”, smatra.



Dodao je kako je omalovažavanje ljudi i institucija nešto što je tu javnu raspravu zapravo degradiralo.

“Mogu reći da je šteta što se dogodilo”, istaknuo je.

Na pitanje hoće li biti za ili protiv, rekao je da će SDSS biti suzdržan, ali da ne zna kako će glasati ostali zastupnici nacionalnih manjina.

Zlata Đurđević poslala je otvoreno pismo u kojemu je komentirala postupak izbora predsjednika Vrhovnog suda. U njemu se dotaknula i kritika koje su o njoj iznošene u javnosti proteklih mjeseci.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI