USKORO PRIVODE I IVANA VRDOLJAKA? Novo Kovačevićevo uhićenje vodi do bivšeg ministra! I on je sad u problemima

Photo: Nikola Cutuk/PIXSELL

Bivši predsjednik Uprave Janafa Dragan Kovačević zajedno s više osoba ponovno je uhićen zbog sumnje u koruptivna kaznena djela.

Uskok sumnja da je Kovačević  primao mito u obliku nekretnina u zanjenu za namještanje poslova u ovoj državnoj tvrtki, a jedna od tih nekretnina smještena je u splitskom kvartu Žnjan točnije u zgradi “Sunčani Žnjan” na adresi Put Žnjana 14D koju je svojedobno izgradila istoimena tvrtka u vlasništvu bivšeg šefa HNS-a i nekadašnjeg ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka te njegova stranačkog kolege Klementa Bašića.

Radi se o manjem jednosobnom stanu s balkonom te pripadajućoj garaži smještenoj u podzemnoj etaži objekta, a iz izvora bliskih istrazi saznaje se kako postoji mogućnost da na razgovor uskoro budu pozvani Vrdoljak i Bašić.


Prodavali stanove za 3000 eura po kvadratu

 

Splitski stan ne spominje se u Kovačevićevoj imovinskoj kartici no zato se Bašićeva i Vrdoljakova tvrtka i prije ovog slučaja spominjala u javnom prostoru. “Sunčani Žnjan” osnovan je 2018. godine s početnim kapitalom od 20 tisuća kuna, a zgrada u kojoj su izgradili deset stanova i dva poslovna prostora procjenjena je na više od 16 milijuna kuna.Vrdoljak je osobno tvrdio kako je prodajna cijena stanova iznosila oko 3000 eura po kvadratu. Prema Vrdoljakovim riječima, on je u posao ušao naknadno, a Bašić je tada već posjedovao zemljište kupljeno od privatnika. Osim što dijele poslovne interese, Bašić i Vrdoljak povezani su i stranački. Dotični je naime nekadašnji šef HNS-a Splitsko-dalmatinske županije, a trenutno je prvi čovjek Dalmatinskog regionalnog saveza HNS-a, ali i vijećnik u splitsko-dalmatinskoj županijskoj Skupštini.

Gradili i za ljetnjih mjeseci kad se u Splitu ne gradi

Kako saznajemo istražitelji trenhutno sumnjaju da je jednoj tvrtki Kovačević ugovorio posao a za nagradu od te tvrtke dobio minimalno dva stana na dvjema lokacijama, a postoji mogućnost kako je uz ostalo ugovorio posao za tvrtku Ivana Vrdoljaka, s kojim je svojedobno i bivši šef Janafa bio stranački kolega. U vrijeme kada su mediji izvještavali o novom Vrdoljakovom biznisu prozivan je i zbog kupnje skupocjenog stana u Zagrebu za kojega je izdvodjio 2,4 milijuna kuna, a odgovarajući na pitanja novinara o porijeklu novca kazao je kako je stan kupio podizanjem kredita te pozajmicom od prijatelja, ali i prodajom udjela u svojoj tvrtci.

Inače je Bašiću i Vrdoljaku odobreno da svoje zdanje mogu graditi i tijekom ljetnih mjeseci kada inače u Splitu traju zabrane radova zbog turističke sezone i velikog broja ljudi, a na to posebno odobrenje pristao je kotar Žnjan u kojem su na vlasti bili upravo HNS i HDZ. Zanimljivo je spomenuti kako je upravo Bašić pobijedio na izborima na Žnjanu, ali je mjesto u kotarskoj vijećnici prepustio svome kolegi.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI