USKORO PRIVODE I IVANA VRDOLJAKA? Novo Kovačevićevo uhićenje vodi do bivšeg ministra! I on je sad u problemima

Photo: Nikola Cutuk/PIXSELL

Bivši predsjednik Uprave Janafa Dragan Kovačević zajedno s više osoba ponovno je uhićen zbog sumnje u koruptivna kaznena djela.

Uskok sumnja da je Kovačević  primao mito u obliku nekretnina u zanjenu za namještanje poslova u ovoj državnoj tvrtki, a jedna od tih nekretnina smještena je u splitskom kvartu Žnjan točnije u zgradi “Sunčani Žnjan” na adresi Put Žnjana 14D koju je svojedobno izgradila istoimena tvrtka u vlasništvu bivšeg šefa HNS-a i nekadašnjeg ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka te njegova stranačkog kolege Klementa Bašića.

Radi se o manjem jednosobnom stanu s balkonom te pripadajućoj garaži smještenoj u podzemnoj etaži objekta, a iz izvora bliskih istrazi saznaje se kako postoji mogućnost da na razgovor uskoro budu pozvani Vrdoljak i Bašić.

Prodavali stanove za 3000 eura po kvadratu

 

Splitski stan ne spominje se u Kovačevićevoj imovinskoj kartici no zato se Bašićeva i Vrdoljakova tvrtka i prije ovog slučaja spominjala u javnom prostoru. “Sunčani Žnjan” osnovan je 2018. godine s početnim kapitalom od 20 tisuća kuna, a zgrada u kojoj su izgradili deset stanova i dva poslovna prostora procjenjena je na više od 16 milijuna kuna.



Vrdoljak je osobno tvrdio kako je prodajna cijena stanova iznosila oko 3000 eura po kvadratu. Prema Vrdoljakovim riječima, on je u posao ušao naknadno, a Bašić je tada već posjedovao zemljište kupljeno od privatnika. Osim što dijele poslovne interese, Bašić i Vrdoljak povezani su i stranački. Dotični je naime nekadašnji šef HNS-a Splitsko-dalmatinske županije, a trenutno je prvi čovjek Dalmatinskog regionalnog saveza HNS-a, ali i vijećnik u splitsko-dalmatinskoj županijskoj Skupštini.

Gradili i za ljetnjih mjeseci kad se u Splitu ne gradi

Kako saznajemo istražitelji trenhutno sumnjaju da je jednoj tvrtki Kovačević ugovorio posao a za nagradu od te tvrtke dobio minimalno dva stana na dvjema lokacijama, a postoji mogućnost kako je uz ostalo ugovorio posao za tvrtku Ivana Vrdoljaka, s kojim je svojedobno i bivši šef Janafa bio stranački kolega. U vrijeme kada su mediji izvještavali o novom Vrdoljakovom biznisu prozivan je i zbog kupnje skupocjenog stana u Zagrebu za kojega je izdvodjio 2,4 milijuna kuna, a odgovarajući na pitanja novinara o porijeklu novca kazao je kako je stan kupio podizanjem kredita te pozajmicom od prijatelja, ali i prodajom udjela u svojoj tvrtci.

Inače je Bašiću i Vrdoljaku odobreno da svoje zdanje mogu graditi i tijekom ljetnih mjeseci kada inače u Splitu traju zabrane radova zbog turističke sezone i velikog broja ljudi, a na to posebno odobrenje pristao je kotar Žnjan u kojem su na vlasti bili upravo HNS i HDZ. Zanimljivo je spomenuti kako je upravo Bašić pobijedio na izborima na Žnjanu, ali je mjesto u kotarskoj vijećnici prepustio svome kolegi.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI