UŠLI SMO U ZADNJI TJEDAN KAMPANJE: U Splitu traje ‘treći svjetski rat’! Analitičari upozoravaju na jednu stvar koja bi mogla biti ključna

Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL

Može li završni tjedan kampanje uoči prvoga kruga lokalnih izbora utjecati na rezultate ili su birači uglavnom već odlučili za koga će glasatI?

Kojim će obećanjima birači povjerovati? Hoće li se nekim kandidatima obiti o glavu napadi na protivnike ili to što nisu transparentni u izbornim financijama? Kakva će biti izlaznost na birališta?

O tome su govorili komunikacijska stručnjakinja Nikolina Borčić, stručnjak za politički marketing Gordan Turković i potpredsjednica Državnog izbornog povjerenstva Ana Lovrin.

‘U nekim sredinama, prema zadnjim istraživanjima, čini se da su rezultati izvjesni, u gradovima poput Rijeke ili Splita, zadnji tjedan će biti ključan da se ulove još birača na svoju stranu’, rekao je Turković u emisiji ‘U mreži Prvog’ Hrvatskog radija.

Borčić smatra da će izlaznost biti ključna, nada se da su građani svjesni da političari na lokalnim razinama uistinu utječu na njihov život i da će pasivnost prijeći u aktivnost i masovniji izlazak  birača na izbore.



‘Može mobilizirati i dio građana koji vjeruje u promjene, ali i dio onog dijela građana koji se boji tih promjena. Rezultat drugog kruga je neizvjestan, ali i sam ulazak drugog protukandidata. Rijeka će biti zanimljiva, kako će izgledati drugi krug. Moglo bi doći do promjene’, dodala je.

Turković se osvrnuo na situaciju u četiri najveća grada. Za Osijek smatra da se čini da će Ivan Radić, kandidat HDZ-a, doći na vlast, a to znači da će HDZ prvi put u tom gradu osvojiti vlast. Za Zagreb kaže da će biti zanimljivo tko će doći u drugi krug. Što se tiče Rijeke, smatra da će biti napeto između Marka Filipovića i dr. Davora Štimca. U Splitu je neka vrsta trećeg svjetskog rata, dodaje, ima mnogo kandidata, razlike u rejtinzima su male, a vodeći trojac su Željko Kerum, Ivica Puljak i Vice Mihanović – riječ je o lošoj kampanji kako njih troje, tako i njihovih protukandidata.

‘Mogao bi se dogoditi rezultat Jakova Prkića, koji je nekada bio Puljkov stranački kolega. Njemu raste rejting, a to bi Puljka moglo koštati drugog kruga’, dodao je.

O prljavoj kampanji

Lovrin je govorila o prljavoj kampanji, kada se neke protukandidate pokušava ocrniti plakatima.

‘Mi ne možemo puno u smislu sankcioniranja i procjenjivanja (…) Radi se o instruktivnoj normi, ona ne predviđa nikakvu sankciju. Povjerenstva mogu upozoriti izborne sudionike da se pridržavaju općih, etičkih pravila’, rekla je Lovrin.

Borčić je rekla kako se često ide poniziti vjerodostojnost protukandidata, bilo je pitanje vjere, nacionalnosti, a to govori da kandidatima nije dovoljno stalo riješiti izazove u gradu, ali i mi, građani, tonemo u kulturu ogorčenja.

‘Političari koji se hoće baviti politikom na Balkanu, moraju biti spremni za to’, rekao je Turković.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI