USPOREDBA NAJVEĆIH AFERA IZ HDZ-A I SDP-A! Tko ih ima više?

HSP

Iako premijer Andrej Plenković odnedavno nakon presude u slučaju Fimi media tvrdi kako se njegov HDZ ne može uspoređivati s onim bivše šefa te stranke osuđenog Ive Sanadera, serijal afera koje su nanizali njegovi bivši i sadašnji kolege daje naslutiti da se i bez Sanadera problemi u ovoj stranci ipak nižu.

Tako je primjerice zbog sređivanja natječaja i pogodovanja nedavno na naslovnice dospjela bivša ministrica regionalnog razvoja Gabrijela Žalac, problematizirao se svojedobno i zagorski HDZ-ovac Žarko Tušek koji je dogovore sklapao po lokalnim kletima.

I danas HDZ-u u Nerežišću upravlja bivši ministar Lovro Kuščević koji se u središtu pažnje našao kada je otkriveno da njegova kuća na Braču nije označena u katastru, ubrzo potom u medije su izašli brojni detalji o netransparentnom poslovanju i njegovom djelovanju u vrijeme dok je bio načelnik bračke općine Nerežišće pri čemu se tvrdilo kako je Kuščević sumnjivim poslovima stekao veliku imovinsku korist, unatoč tome, Plenković ga nije smijenio, iz Vlade je naime otišao sam.


Smijenio je Plenković zato upravo svoju kolegicu Žalac koja je pala u rekonstrukciji Vlade, no prije toga u njenu je obranu  stajao kada se saznalo da je vozila s nevažečom vozačkom dozvolom, skrivila prometnu nesreću i naletila automobilom na djevojčicu. Vrlo brzo nakon toga u dvorištu ministrice Žalac otkriven je luksuzni Mercedes koji nije bio prijavljen u njenu imovinsku karticu, no Žalac je tvrdila kako se radi o automobilu njenih roditelja, u što joj dobar dio javnosti nije povjerovao.

S utegom afera iz Vlade je izašao ministar Milan Kujundžić čiju su imovinsku karticu mediji također problematizirali, pod sličnim okolnostima ostavku je podnio Goran Marić, dok je iz HDZ-a izbačena Josipa Rimac koja je označena kao jedna od glavnih protagonistica afere Vjetroelektrane.I koliko god HDZ muku mučio s ‘aferašima’ toliko su pomalo neuvjerljive prozivke koje stižu iz oporbenih redova, posebice iz SDP-a.

Treba podsjetiti da su i HDZ i svojedobno Milanovićev SDP surađivali s nekadašnjim šefom HNS-a Ivanom Vrdoljakom, koji se spominjao u kontekstu raznih afera od vjetroelektrane do razdjeljnika na dalje, problematizirala se u Milanovićevom premijerskom mandatu prodaja Croatia osiguranja rovinjskom Adrisu. Naime, prema izvješću državne revizije 2015. vladina odluka o prodaji nije provedena u skladu sa zakonom jer je nije potvrdio Sabor, a cijena plaćena za savjetnike za privatizaciju koja je iznosila oko 27 milijuna kuna mogla je biti osjetno manja.

U kontekstu raznih afera spominjao se i bivši ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, ovaj SDP-ovac u središte pažnje došao je 2016. godine kada je Europska komisija blokirala poticaje zbog sumnje da se radilo o potencijalnom pogodovanju i nepravilnostima u njegovom mandatu, pod blokadzu je tada došlo 1,23 milijarde kuna, a u travnju 2017. godine u jeku afere Agrokor Mostovac Miro Bulj upozorio je da su u Jakovininom mandatu dvije milijarde kuna namjenjenih OPG-ovima otišle Ivici Todoriću. Pored toga, nije zgoreg podsjetiti i na aferu s direktorima Hrvatskih šuma kojima je Jakovina obećao milijunske bonuse.

Bivši ministar rada, i bivši SDP-ovac Mirando Mrsić u djelu javnosti spominjao se zbog milijunskog duga tvrtke njegove supruge HZZO-u, u vrijeme dok su se mediji bavili tom tematikom, Mrsić je tvrdio da su svi podaci objavljeni u medijima zlonamjerne neistine kojima se nastoji kompromitirati njegova supruga. Međutim, koncem 2016. godine HZZO je pokrenuo pravni postupak za naplatu 10,6 milijuna kuna duga potvrdivši da je tvrtka Shire koja je do 2015. godine bila u vlasništvu Dijane Šucbah Mrsić temeljem sudske nagodbe Zavodu uplatila cjelokupan dug od 10,6 milijuna kuna čime su riješena sva otvorena pitanja između Zavoda i spomenute firme, a koja datiraju od 2012.godine. Bivši SDP-ov ministar zdravstva Siniša Varga, koji je u međuvremenu pretrčao u Bandićeve redove problematizirao se zbog broja savjetnika, ali i radi toga što se službenim automobilom vozio na skijanje te ujedno naručivao radne stolove iz Danske.

Današnji predsjednikov savjetnik, bivši ministar pravosuđa Orsat Miljenić u središte pažnje dospio je radi snimke na kojoj je otvoreno nudio posao preko veze kćeri svojeg poznanika, a bivši ministar zaštite okoliša SDP-ov Mihael Zmajlović našao se na udaru Državne revizije koja je utvrdila da je preseljenje Ministarstva zaštite okoliša bilo i preskupo i nepotrebno.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI