USTAŠE ZAPLIJENILE UMJETNINE TIJEKOM HOLOKAUSTA! Nasljednica moćne židovske obitelji potražuje obiteljsku kolekciju umjetnina koje se nalaze u postavu Moderne i Strossmayerove galerije!

Foto: Neja Markicevic / CROPIX

Hrvatska je napravila važan korak prema povratu umjetnina zaplijenjenih tijekom Holokausta, piše The New York Times.

Riječ je o umjetninama Židova čije su kolekcije otuđene tijekom ustaškog režima, a za koje hrvatske vlasti sada žele da se vrate njihovim nasljednicima.

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek je još prošlog mjeseca rekla kako novo izvješće pod nazivom “Restitucija pokretne imovine u Hrvatskoj” pokazuje da Vlada “žrtvama Holokausta i njihovim nasljednicima želi omogućiti pristup pravdi”.

Ministarstvo kulture je oformilo stručnu skupinu za istraživanje vlasništva kako bi se “zaplijenjena imovina nepobitno pripisala pravim vlasnicima” rekla je Obuljen Koržinek, koja također namjerava “ići u smjeru poboljšanja pravnog okvira” za potražitelje.

New York Times piše kako je konfiskacija židovskih posjeda započela 1941. kada su izbačeni iz svojih domova te bili prisiljeni za sobom ostaviti svoju imovinu, koju su novi stanari potom prisvojili ili prodali.
Komunistički režim je nakon Drugog svjetskog rata kulturna dobra koja su oduzeta Židovima nacionalizirao te raspodijelio muzejima i drugim institucijama, a Hrvatska je nakon što je proglasila neovisnost poduzela napore u smjeru restitucije imovine koju je zaplijenio komunistički režim, no fokus nije bio na plijenu iz razdoblja Holokausta.
Hrvatska je bila među 44 države koje su stale iza Washingtonskih načela, prema kojima su vlade pristale tražiti “pravedno i ispravno rješenje” za javne kolekcije umjetnina koje su nekoć nacisti zaplijenili.
Neke od zemalja potpisnika, poput Njemačke, Austrije i Nizozemske, u međuvremenu su pokrenule procese, a restitucija je za njihove muzeje postala stvar rutine.
“Hrvatska još nije najavila povrat javnih kolekcija umjetnina bivšim židovskim vlasnicima”, kaže Wesley Fisher, voditelj istraživanja pri organizaciji za povrat.

Gideon Taylor iz organizacije za povrat kaže kako su “razgovori s Hrvatskom su teški, dugi i frustrirajući, ali ako želiš krenuti dalje, moraš se osvrnuti na prošlost”.



“Ne možeš zaplijenjene umjetnine držati u muzejima. I druge su zemlje prošle kroz to. Nije lako, ali je neophodno”, smatra Taylor.

Za pisanje novog izvješća odabrana je stručnjakinja za židovsku povijest, predstojnica Katedre za judaistiku Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i autorica knjige “Oduzimanje židovske imovine u Hrvatskoj: Zagreb kao studija slučaja” u izdanju Leykam International Naida-Michal Brandl.

Brandl je dobila pristup zapisima Ministarstva kulture koje je držala Komisija za sakupljanje i očuvanje kulturnih spomenika i starina (KOMZA).

Riječ je o popisu privatne imovine zaplijenjene za vrijeme komunističkog režima, koji sadrži deset kolekcija koje su ranije zaplijenjene Židovima koji su ih bili prisiljeni napustiti, tvrdi The New York Times.

Među najvažnijim kolekcijama navedenima u izvješću je i ona Roberta Deutscha Maceljskija, židovskog trgovca iz Zagreba koji je ubijen u Auschwitzu. Čak 26 slika iz njegove kolekcije premješteno je u Strossmayerovu galeriju starih majstora, dok su moderniji radovi završili su u Modernoj galeriji, tvrdi novo izvješće.

Njegova kći Vanja Deutsch Maceljski je jedina od obitelji preživjela Holokaust, a pokušavala je vratiti kolekciju još 1958. i 1967. godine.

Njezin portret, koji je izradio umjetnik Milivoj Uzelac, a naručio njen otac Robert, nalazi se u Nacionalnom muzeju moderne umjetnosti.

“Ne znam koliko je slika u muzejima, a koliko je nestalo”, kaže Beth Bird Pocker, pokćerka Deutsch Maceljski i nasljednica kolekcije kojoj je najbitnija restitucija pomajkina portreta.

Pocker, koja je pokušala uči u trag Vanjinoj korespondenciji s jugoslavenskim vlastima u kojoj je potonja pokušala ostvariti povrat kolekcije rekla je kako “ona mora biti sa svojom obitelji”.

Samo želi saznati što je točno njezina pomajka željela te ističe da želi poštovati njezine želje.

“Važno je da je Hrvatska napokon priznala stvarnost i da je ovo izvješće ogroman korak naprijed”, zaključila je Pocker.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI