Ustaške mirovine i antifašističke mirovine – što znamo o njima?

Igor Kralj/PIXSELL

Pojmom “povlaštene mirovine” obuhvaćeno je čak 17 skupina umirovljenika

Iz Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH najavili su “pokretanje inicijative za ukidanje naziva ‘domovinska vojska’, kako se još uvijek službeno nazivaju borci NDH, kao i mirovina za ustaše i druge pripadnike oružanih snaga te kvislinške tvorevine”, zaključili su 13. prosinca na okruglom stolu na kojem su sudjelovali povjesničar Slaven Ružić, bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, član predsjedništva SABA-e Jovan Vejnović, Ivan Fumić, povjesničar Branko Dubravica i Daniel Ivin.

Predsjednik Savjeta antifašista Hrvatske, Daniel Ivin, mlađi brat Slavka Goldsteina, koji se u svibnju ove godine proslavio i izjavom da je Tito jedan od najvećih ljudi 20. stoljeća i da nije počinio nikakve zločine, na okruglom stolu iskoristio je priliku optužiti i hrvatske branitelje za korištenje privilegija.

“Naši dragovoljci i branitelji ističu da im je primjer Izrael. Ta država je vodila sedam ratova za nezavisnost, a u njoj nema nijedne braniteljske udruge, a kamoli da je borcima nešto plaćeno kao što naši naplaćuju svoje ratovanje. Druga laž je izjednačavanje fašizma, nacizma i komunizma. To se ne dešava ni u jednoj normalnoj zapadnoj zemlji, već eventualno u Poljskoj i u baltičkim zemljama. Uostalom, mnogi filozofi i drugi stručnjaci ističu da je komunizam ideologija, a fašizam zlo i bolest društva. Još jedna od laži je i nazivanje jugoslavenskog režima totalitarnim”, ocijenio je Ivin, kako prenosi portal Novosti, kojeg izdaje Srpsko narodno vijeće.

Članovi antifašista, najčešće sami korisnici povlaštenih mirovina, opet su potegnuli pitanje mirovina “pripadnika domovinske vojske”, ali i braniteljskih mirovina, koje lijevo-liberalni mediji redovito ističu kao povlaštenu skupinu.

Od prošle godine kada je Efraim Zuroff, direktor odjela za istočnu Europu Centra Simon Wiesenthal iz Jeruzalema, specijaliziranog za otkrivanje i progon nacističkih ratnih zločinaca zatražio od bivšeg premijera Zorana Milanovića da ukine mirovine ustašama koje im je hrvatska država dodijelila od osamostaljenja, svako toliko pripadnici antifašističkih udruga, kojima se pridružuju srpski mediji traže “ukidanje ustaških mirovina”.



“Među njima nema ustaša” rekao je pak za Novu TV bivši predsjednik RH Stjepan Mesić nakon zahtjeva Efraima Zuroffa. “To možete vidjeti u saborskim dokumentima obrazloženje za taj zakon je bilo da mirovine trebaju dobiti preživjeli domobrani jer oni su bili mobilizirani u NDH-zijsku vojsku i na njih se to odnosilo na one koji su mobilizirani a ustaše su bili stranačka vojska i na njih se to ne odnosi”, potvrdio je Stjepan Mesić, koji je u vrijeme donošenja zakona koji to regulira bio predsjednik Sabora, a Tportal je od Sabora dobio obrazloženje na koje se Mesić poziva i u njemu stoji kako on navodi da se to odnosi samo na domobrane.

Podsjetimo, Sabor je u listopadu 1993. godine donio izmjene i dopune Zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju prema kojem se staž računa u dvostrukom trajanju vremena koje je osiguranik proveo u sastavu Hrvatske domovinske vojske mobilizirane od 17. travnja 1941. do 15. svibnja 1945., odnosno, u zarobljeništvu kao pripadnik hrvatske domovinske vojske u tom razdoblju, kao i vrijeme provedeno u zarobljeništvu u razdoblju od 16. svibnja 1945. do otpuštanja iz zarobljeništva.

Pojmom “povlaštene mirovine” obuhvaćeno je čak 17 skupina umirovljenika.

Pravo na mirovinu, prema odredbama Zakona o mirovinskom osiguranju, ostvaruju i borci NOR-a i pripadnici Hrvatske domovinske vojske “domobrani“, navodi se na stranicama Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO). Jedina povoljnost u odnosu na ostale korisnike mirovina je u tome što im se za priznanje prava na mirovinu i određivanje visine mirovine priznaje staž ostvaren kao borcu NOR-a ili pripadniku Hrvatske domovinske vojske.

Osiguranici koji su dio staža do 8. listopada 1991. navršili kao djelatne vojne osobe bivše JNA, za određivanje visine mirovine, osim staža, uzimaju se i plaće u visini od 63,22 %.

U ovogodišnjem statističkom pregledu HZMO-a pod stavkom pripadnika Hrvatske domovinske vojske od 1941. do 1945. godine navedeno je 7823 umirovljenika (prije godinu dana bilo ih je 8995) i prosječna im mirovina iznosi 2.275,24 kuna.

I za sudionike Narodnooslobodilačkog rata iz istog razdoblja od 1941. do 1945. isplaćuju se povlaštene mirovine, no njih je mnogo više. Čak 17.422 s prosječnom mirovinom od 2.275,24 kune. Iz bivše Jugoslavije naslijedili smo i 7581 umirovljenika pripadnika bivše JNA, s prosječnom mirovinom od 3.020,45 kune te 44 bivših službenika u saveznim tijelima bivše SFRJ, čija je mirovina 3.631,34 kuna.

Nakon što je Vlada Tihomira Oreškovića dobila savjet iz Europske komisije o “dodatnoj konsolidaciji” braniteljskih naknada i ujednačavanju kriterija za primanje braniteljskih naknada s kriterijima koji vrijede za druge socijalne naknade, Guido Hornik, umirovljeni pripadnik Hrvatske vojske u činu bojnika od 2001. Pripadnik 1. Gardijske brigade, 67- Bojne VP i od 1993. god. operativni djelatnik SIS-a, osoba koja se već dvije godine bori dokazati diskriminirajuće učinke novog Zakona o mirovinskom osiguranju po Hrvatske stradalnike i jedan od inicijatora „Ocjene ustavnosti tog zakona“, prilikom prikupljanja dokaznih postupaka došao je do zapanjujućih podataka koji se tiču povlastica koje imaju bivši pripadnici JNA i borci NOR-a te sramotne odluke iz 2010. godine da se bivšim pripadnicima JNA isplate odštete za stanarska prava iako nas na to nije obvezivala ikakva odluka od Međunarodnih institucija.

Bivša ministrica Nada Šikić pokrenula je kaznenu prijavu za veleizdaju protiv Vlade Zorana Milanovića jer su mimo znanja hrvatskih poreznika pregovarali sa srpskim sindikatom umirovljenika koji su tužili Hrvatsku za neisplaćene mirovine od ’91. do ’95. i nakon mirovne intergacije. “Ta tužba nije prihvaćena u Strasbourgu niti na našem Ustavnom sudu, ali ta Vlada je potajno platila od novca Ministarstva vanjskih poslova i počeli su nove pregovore. Ako to bude lančana reakcija, desetke milijardi kuna će morati plaćati hrvatska država”, naglasio je saborski zastupnik Željko Glasnović i dodao da se odluka očekuje u jedanaestom ili dvanaestom mjesecu.

Od 2000. godine i kroz sve te godine neovisno o političkoj opciji na vlasti samo je dolazilo do smanjivanja i ukidanja prava hrvatskim braniteljima. Za vrijeme mandata Kukuriku vlasti sa Zoranom Milanovićem na čelu, diskriminacija hrvatskih branitelja uzela je maha i zbog toga je došlo do braniteljskih prosvjeda u Zagrebu.

“Antifašisti i danas govore o hrvatskim domoljubima kao o ustašama i fašistima. Ovo drugo je naglašeno u zadnje vrijeme jer im to “opravdava” ime, ali posebno je značajno to da smo im ustaše. Kao sve dobre sluge oni znaju što gazde žele, a znamo dobro da su Srbi i mediji i političari i običan narod u Domovinskom ratu hrvatske branitelje nazivali ustašama, a RH Tuđmanovom ustaškom državom. Zapravo, samo su potvrdili moju staru tvrdnju: Srbi dijele Hrvate na Ustaše i Srpske sluge. A ja ne volim biti sluga.”, upozorio je akademik Josip Pečarić.

Članak je u potpunosti preuzet s portala Narod.hr

Facebook Comments

Loading...
DIJELI